Met de mond vol tanden staan

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 14 december 2022

Met de mond vol tanden staan

Letterlijk gezien zou je dat iedereen wensen, maar dat wordt steeds lastiger. Vroeger kon je zien wie rijk was of arm. Je hoefde alleen maar te kijken naar de bril of het gebit. Het is best wel ernstig, of eigenlijk best wel schandalig, dat we in het begin van de 21e eeuw weer wegzakken naar het niveau van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Hebben we niets geleerd van het verleden? Daar ziet het wel naar uit.

De Tubantia besteedde er aandacht aan: Enschedeërs mijden tandarts uit geldgebrek: ‘Kan gemeente iets doen?’ | Nieuws | tubantia.nl

Een artikel in de krant naar aanleiding van de schriftelijke vragen van ons raadslid Rienke Hofman-Bijlstra. Want dit moeten we toch niet willen in een beschaafd land als het onze?

Er zijn steeds meer signalen dat inwoners uit Enschede mondzorg om financiële redenen mijden. Deze aantallen nemen al jaren toe. Een aantal mensen loopt daarom rond met pijn en ontstekingen. Pijn, schaamte, verminderde kwaliteit van leven en verminderde arbeidsproductiviteit kunnen zich daarbij voordoen. De PvdA maakt zich grote zorgen en heeft daarom vragen aan het college gesteld.

We willen namelijk weten om hoeveel mensen het gaat in Enschede en wat de verwachtingen zijn voor 2023.

Een groot deel van het geld uit het Fonds Bijzondere Noden is in 2022 uitgegeven aan het dekken van tandartskosten. Misschien kunnen we daar meer geld voor vrijmaken? Dan kunnen we nog meer mensen helpen.

Mondzorg zouden we natuurlijk ook kunnen toevoegen aan alle pakketten van de zorgpolissen voor de minima. Wat zou ons dat eigenlijk gaan kosten?

Zijn er passende en duurzame oplossingen om het mijden van mondzorg tegen te gaan? Wat kost dat eigenlijk en hoe kan de gemeente dit gaan organiseren?

In Amsterdam bieden ze mondzorg aan voor kinderen bij het consultatiebureau. Is dat misschien iets voor Enschede?

Belangrijke vragen, waar we van hopen dat de antwoorden snel komen. Dit kunnen we zo niet laten gebeuren. Het is net als bij de tandarts: als je nu preventief niets doet, heb je uiteindelijk geen tanden meer over.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra