Kandidaatstelling wethouderschap PvdA Enschede geopend

4 juni 2018

De Partij van de Arbeid schuift aan bij de coalitieonderhandelingen in Enschede. Doorgaans betekent het sluiten van een coalitieakkoord ook het mogen leveren van een wethouderskandidaat. Hoewel de onderhandelingen nog moeten losbarsten, is het van belang tijdig een mogelijke kandidaat te kunnen aanwijzen. Daarvoor zullen we dus een procedure moeten starten gelijktijdig aan het formatieproces.

Voortgang van de coalitieonderhandelingen in Enschede

Op zaterdag 26 mei werd duidelijk dat BBE, D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie er niet in zijn geslaagd te komen tot een akkoord. Deze samenstelling betreft de eerste optie uit het verslag van het informatieproces.

De gemeenteraad heeft op maandag 28 mei in een duidingsbijeenkomst gesproken over de afgebroken coalitieonderhandelingen. Daarbij heeft een meerderheid van de raad geadviseerd om optie 2 uit het informatieverslag te verkennen, te weten een coalitie tussen BBE, D66, VVD, ChristenUnie en de PvdA.

Op zaterdag 2 juni heeft er in aanwezigheid van de formateurs een eerste overleg plaatsgevonden tussen de onderhandelingsdelegaties van de partijen. Daarbij is afgesproken dat de genoemde partijen trachten om te komen tot een coalitieakkoord. Komende periode worden hiertoe inhoudelijke gesprekken gevoerd. Hoewel de uitkomst van deze gesprekken nog niet zeker is heeft het afdelingsbestuur besloten om de procedure voor het wethouderschap open te stellen zodat de PvdA Enschede indien nodig tijdig in de vacature kan voorzien.

De kandidaatstellingsprocedure

De kandidaatstelling voor het wethouderschap is vanaf heden geopend en sluit op woensdag 13 juni 2018 om 23:59 uur. De gesprekken met de kandidaat-wethouders worden gevoerd door Wim van Egmond, Alieke van Dijk en Saskia Voortman. Bij de selectie heeft de selectiecommissie de opdracht meegekregen rekening te houden met de in het profiel gestelde functie-eisen. Het profiel en de opdracht voor de selectiecommissie zijn op deze site te vinden.

Tijdens een ledenvergadering wordt de voordracht van de kandidaat-wethouder voor de periode 2018-2022 aan de leden voorgelegd. Daarnaast wordt aan de leden verantwoording afgelegd over het doorlopen proces.

Geïnteresseerden voor het wethouderschap kunnen zich tot en met 13 juni 2018 kandideren door hun motivatie en cv per email te sturen aan Saskia Voortman ([email protected]).