Investeren in het Muziekkwartier

Door Deniz Dönmez op 29 juni 2021

De Bibliotheek, Kaliber Kunstenschool, poppodium Metropool en het Wilminktheater gaan onder een gezamenlijk dak zitten. We hebben het voorstel van het college en de partners gesteund om geld te investeren in onze culturele sector, en de komst van het Muziekkwartier vinden we een mooie stap naar de toekomst.

Door te investeren in het Muziekkwartier, zetten we in op de toekomst van onze cultuursector. Dit betekent dat we mensen bij elkaar kunnen brengen en elkaar beter kunnen leren kennen. Cultuur zet ons aan het denken en daagt onze creativiteit uit. Cultuur is essentieel om samen te leven.

We investeren hiermee ook in toekomst van de bibliotheek. De bibliotheek speelt niet alleen een belangrijke rol op het gebied van het toegankelijk maken van kennis en informatie, maar ook op het gebied van cultuur, educatie en debat. Er is de afgelopen jaren veel bezuinigd op de bibliotheek en de huidige plek waar ze nu zitten heeft ook een flinke investering nodig om mee te kunnen naar de toekomst. Het is volgens ons tijd dat we hen ook de ruimte geven om te groeien.

Voor ons is het betaalbaar houden van de toegang van het Muziekkwartier van groot belang. Álle inwoners van Enschede moeten terecht kunnen in het Muziekkwartier. Een lidmaatschap van de bibliotheek of een ruimte voor een klein bandje in het poppodium moet niet onbetaalbaar worden. We hebben daarom een motie ingediend waar we het college vragen om tijdens de subsidiebesprekingen het bereikbaar houden van het Muziekkwartier prominent te toetsen. Deze motie heeft het niet gehaald omdat de meerderheid vond dat we daar al voldoende rekening mee houden, desondanks was dit voor ons een belangrijk punt om het college mee te geven.

Daarnaast heeft het Rijk ons geld beschikbaar gesteld om de cultuursector door de coronacrisis te helpen. Voorgesteld is om hiervan één miljoen euro te investeren in het Muziekkwartier. Wij waren hier sceptisch over omdat dit geld is voor noodlijdende cultuur. In het debat kon het college voldoende uitleggen dat er genoeg geld is om de cultuursector te ondersteunen. Daarnaast komt er nog een tweede investering aan vanuit het Rijk.

Ook hebben we het college meegegeven dat we energie en middelen moeten blijven stoppen in andere makers in onze stad. We weten bijvoorbeeld dat een van de belangrijkste culturele (underground) broedplaatsen van onze stad, PLANETART, op korte termijn een nieuwe plek moet vinden. Ook in deze makers moeten we investeren.

Deniz Dönmez

Deniz Dönmez

Enschede, de stad die mij een gevoel van trots geeft en mij laat zien dat noaberschap een groot goed is. Onze stad waar we met zo veel verschillende mensen samen kunnen leven. We zijn noabers van elkaar en moeten verbinding blijven houden met elkaar, want dat maakt onze stad ook zo mooi. Ik ben Deniz

Meer over Deniz Dönmez