Initiatiefvoorstel laaggeletterdheid

Door Deniz Dönmez op 4 februari 2021

Ik ben de grootse mazzelaar van Enschede. Mijn meesters en juffen op de basisschool motiveerden mij en mijn klasgenoten om elke dag te lezen. Boekjes mee naar huis, lezen in de klas. De bieb-pas van mijn moeder gebruikte ik dan ook graag om te genieten van een goed boek. Dankzij mijn meesters en juffen en de steun van mijn moeder, kan ik nu goed lezen en schrijven. 

Maar ik weet ook dat dit niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Een KWART (!) van onze stadsgenoten heeft namelijk moeite met lezen en schrijven in het dagelijks leven. Het raakt hun levens: geen goede baan kunnen krijgen, niet in staat zijn om je kind voor te lezen of te helpen met schoolwerk, nooit eens wegdromen bij een mooi boek of de bijsluiter van medicijnen niet goed begrijpen, met alle gevolgen van dien.

Anderhalf jaar geleden heb ik een bijeenkomst georganiseerd met al onze maatschappelijke partners in de stad die zich bezighouden met het thema lezen en schrijven. Destijds wilde ik de problematiek van laaggeletterdheid helder krijgen en het onderwerp de aandacht geven die het verdient. Uit de gesprekken kwam naar voren dat we als gemeente wel op verschillende plekken ons best doen om mensen te bereiken, maar niet het gewenste resultaat boeken. 

Na deze ontdekking ben ik intensief aan de slag gegaan om meer bewustwording en urgentie te creëren voor laaggeletterdheid in onze stad. Het is een onderwerp dat we allemaal belangrijk vinden, maar dat de afgelopen jaren te weinig aandacht kreeg. Samen met D66 en CDA ben ik gaan schrijven aan een initiatiefvoorstel, omdat wij vonden dat het beter moest. 

Afgelopen maandag is het initiatiefvoorstel dat wij hebben gemaakt ingediend en unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Het initiatiefvoorstel doet een stevige aanzet voor een uitvoeringsplan waarin de gemeente het voortouw neemt. Het is namelijk tijd voor een brede aanpak waarin wij als gemeenteraad vooroplopen. Laaggeletterdheid heeft zulke grote gevolgen, het is nodig om tot een integrale aanpak te komen. Met meer aandacht voor de effecten van laaggeletterdheid; in samenhang met armoedeproblemen, het vinden van werk en mee kunnen doen in de samenleving.

In het initiatiefvoorstel vragen we om de inzet tegen laaggeletterdheid op alle beleidsterreinen. We willen inzetten op een gezinsgerichte aanpak, om ouders in taalarme gezinnen te ondersteunen de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Daarnaast willen we inzet op deskundigheidsbevordering in het herkennen, signaleren en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. We vragen ook nadrukkelijk aandacht voor het belang van deze basisvaardigheden bij het vinden van een baan.

Het behandelen en aannemen van dit initiatiefvoorstel is een eerste stap in een proces dat we de komende tijd in gaan. Het komende half jaar gaan we, samen met onze wethouder Arjan Kampman, werken aan een goede aanpak van laaggeletterdheid in Enschede.

Onze inzet tegen laaggeletterdheid blijft onverminderd groot, want de opgave is groot. De komende maanden zullen we hier nog veel van laten zien.

Deniz Dönmez

Deniz Dönmez

Enschede, de stad die mij een gevoel van trots geeft en mij laat zien dat noaberschap een groot goed is. Onze stad waar we met zo veel verschillende mensen samen kunnen leven. We zijn noabers van elkaar en moeten verbinding blijven houden met elkaar, want dat maakt onze stad ook zo mooi. Ik ben Deniz

Meer over Deniz Dönmez