Door op 1 april 2015

In Statenperiode veel gedaan voor economie en werkgelegenheid

Na een drukke, enerverende Statenperiode van 4 jaar was het woensdag 25 maart afgelopen. Met 27 anderen nam ik afscheid als lid van Provinciale Staten Overijssel.

Dat had niet zozeer te maken met de dramatische verkiezingsnederlaag waarbij de PvdA 4 van de 9 statenzetels verloor. Ik was geen kandidaat, omdat ik me had teruggetrokken nadat het gewestelijk bestuur mij op een onverkiesbare plek had neergezet. Ik was dus voorbereid op het afscheid en toch viel het me zwaar.

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld memoreerde mijn betrokkenheid en inzet voor de regionale economie en werkgelegenheid. Vooral die voor Twente waar, zoals bekend, de economische groei de laatste jaren stagneerde en de werkloosheid enorm steeg (vooral in Enschede).

Ik heb inderdaad veel tijd en energie gestopt in het Statenwerk en via talrijke moties en amendementen het economisch beleid bijgeschaafd vanuit ons sociaal-democratisch gedachtengoed. Een paar voorbeelden.

De PvdA maakte zich sterk voor kleine bedrijven die nu beter in staat zijn om te innoveren en te groeien. Ook als het om banengroei gaat. Door toedoen van de PvdA heeft het arbeidsmarktbeleid van de provincie meer inhoud gekregen. Dat was bijna afgeschaft, maar is door ons overeind gebleven en verder uitgebouwd. Zo is er meer ruimte gekomen voor jongeren die zich vooral technisch willen scholen (ook op mbo-niveau) en uitstekende vakkrachten worden die goede kans op een baan hebben in Overijssel.

Door de PvdA is het zogenoemde 1000-jongerenplan (voor kwetsbare jongeren) een groot succes geworden. Door de PvdA is er Europees geld beschikbaar gekomen voor om– en bijscholing van bouwvakkers.

Met trots denk ik aan het ambitieuze banenplan Twente Werkt!, waarvoor ik me doorlopend politiek sterk heb gemaakt en steeds de inzet van de provincie stimuleerde. Soms op het drammerige af. Een motie voor steun van de Staten aan dit plan was mijn laatste politieke wapenfeit in Provinciale Staten. Deze werd met algemene stemmen aangenomen.

De provincie kan en moet veel betekenen voor de regionale economie en werkgelegenheid. Ik heb namens de PvdA daarvoor een stevige basis mogen leggen. Ik hoop dat dit politieke werk even energiek wordt voortgezet door de nieuwe PvdA-Statenfractie. We zijn niet voor niets de Partij van de Arbeid.

Ik vind het treurig dat in onze fractie de Twentse steden niet vertegenwoordigd zijn. Ben Kokkeler staat eerste reserve en moet maar afwachten of hij nog kan instromen. Voorlopig geen Enschede bij de PvdA in Overijssel. Eigenlijk te gek voor woorden.

Ik voel me niet politiek uitgerangeerd. Ik oriënteer me op andere politieke functies en activiteiten binnen of namens de PvdA. De focus ligt voor mij op Enschede en Twente. En knokken voor sociaal-economische zaken blijf ik ook doen.

Ik zeg gewoon: tot binnenkort, tot ziens!