Door op 18 juni 2015

In memoriam: Darius Dhlomo

Op 13 juni overleed Darius Dhlomo. Voor de PvdA gemeenteraadslid tussen 1982 en 1990. Hij was veelzijdig en vrolijk. Velen zullen hem herinneren als de man met de aanstekelijke lach. Ook binnen de fractie was die lach regelmatig te horen.

Niet zo bekend onder PvdA leden is zijn activistische jeugd in Zuid Afrika. Hij streed tegen de Apartheid en kon uiteindelijk door zijn sportieve talenten het land ontvluchten en kwam in Nederland terecht.

Tijdens de uitvaartplechtigheid sprak dan ook de ambassadeur van Zuid Afrika. Die memoreerde zijn diverse activiteiten op sportgebied (boksen en voetballen), zijn muziek en zijn politieke activiteiten tegen het apartheidsregime. Hij was, zo zei de ambassadeur “a man of many talents”.

Binnen de gemeenteraad hield Darius zich vooral bezig met het sociaal cultureel werk en het speeltuinwerk. Niet zo opmerkelijk, want hij was ook werkzaam binnen dit specifieke beleidsterrein. Hij voelde zich heel erg betrokken bij stadgenoten die het niet zo goed hebben.

Naast zijn professionele voetbalcarrière bij o.a. Heracles Almelo en de Enschedese Boys was hij al actief in het speeltuinwerk in Enschede. Eerst als vrijwilliger en later als consulent bij de Stichting Enschedese Speeltuinen. Daarna heeft hij in het sociaal cultureel werk in Drente gewerkt.

Niet onvermeld mag worden, dat hij ook vaak als zanger optrad. Ook daarmee vermaakte hij regelmatig de PvdA fractie tijdens activiteiten.

De laatste jaren was hij niet meer actief binnen de (lokale) politiek. Hij was al langere tijd ziek en overleed uiteindelijk op zaterdag 13 juni.