Het zwembad!?

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 19 mei 2023

PvdA Enschede raadslid Rienke Hofman-BijlstraWat een verhaal!?

Al lange tijd (zo’n 10 jaar geloof ik) is er door het gemeentebestuur over een belangrijke basisvoorziening, zwemwater, gesproken. Afgelopen maandag kwam het tot een climax. De oppositie stemde het voorstel van het college weg; er komen voorlopig geen nieuwe zwembaden op het Diekmanterrein. In 2025 moet het Aquadrome en in 2028 moet het Slagman de deuren sluiten, want dan is het einde verhaal. De levensduur van de baden komt dan ten einde. Vooralsnog heeft Enschede dan geen zwemwater meer voor de inwoners van onze stad. De initiatiefnemers van het opnieuw in leven blazen van De Brug zijn nog in afwachting van de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek. Maar men moet het doen met 2,2 miljoen euro. Dat is een voorwaarde, die we hebben opgenomen in het Coalitieakkoord. Spannend, maar in alle waarschijnlijkheid is het niet haalbaar met de prijzen van nu.

Het klopt dat er in de jaren steeds meer zwemwater verdween in de plannen. We gingen van decentraal naar centraal zwemmen en van drie baden naar twee baden. De plannen werden steeds verder uitgekleed. Na brede steun voor onze motie in 2021, om uit te zoeken wat de kosten waren voor het toevoegen van recreatieve elementen, stemden ook wij vervolgens bij de begroting dit voorstel weg, want er was niet genoeg geld. In de toekomst, wanneer er meer geld zou zijn, konden we in delen iets aanbouwen, een glijbaan, een kinderbad, enzovoort. Dan moet het maar zo en voegen we in de toekomst zaken toe. Want het einde van de levensduur van het Aquadrome en het Slagman kwam en komt steeds dichterbij. En zwemmen voor recreanten, sporters, doelgroepen en leszwemmen zou mogelijk zijn in de twee baden. Maar er moest wel eerlijk gedeeld worden en gerecreëerd kunnen worden met spelattributen, zoals duikbrillen, matjes in het water om op te liggen, zitten, vanaf te springen, loopmatten etcetera. Kinderen zouden er niet minder pret om hebben.

Een veel groter artikel valt te lezen op een aparte pagina. Het hele artikel is te vinden via deze link: klik hier!

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra