Geslaagde Buurtbivak Noord!

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 7 juni 2023

Dat was een geslaagde buurtbivak op het Twekkelerveld! Ik ben nog steeds aan het nagenieten. Het is even vrij intensief, maar het geeft veel inzichten. Ik vind het prachtig om mensen te ontmoeten in hun natuurlijke omgeving, op de plek waar ze hun talenten inzetten. Met passie wordt er verteld over wat ze doen voor de buurt, voor de medemens. Dat raakt mij iedere keer weer. Het is belangrijk echt aanwezig te zijn in de buurten van Enschede. En dat is ons weer gelukt afgelopen vrijdag en zaterdag. De verschillende mensen en organisaties die we troffen waren blij dat we kwamen kijken hoe het er bij hen, in hun buurt, aan toe gaat.

Schoollunchteam en Proathuus

We begonnen op vrijdag bij Fred en zijn schoollunchteam in het Proathuus aan de Regulusstraat. De schorten gingen om, de handschoenen gingen aan, de hoofdnetjes op en toen was het smeren geblazen. Voor ruim 100 leerlingen hebben we boterhammen gesmeerd. Dagelijks starten Fred en zijn team rond 6.00 uur met fruit snijden en boterhammen smeren. Tegen 10 uur hielpen we Fred en zijn team het fruit rond te brengen in de Paulusschool. De poedel van Fred ging ook mee de school in. De kinderen uit de kleuterklas rukten massaal uit om de poedel te knuffelen.

Fred zet zich op alle mogelijke manieren in voor de mensen uit de buurt die het niet breed hebben. Daarin trekt hij ook op met Evelien van Stop Armoede 053 en met Patricia van het Zonnehuus. Allen initiatieven die in de wijken van Enschede zijn ontstaan om mensen die in armoede leven bij te staan. Geen formeel gedoe, maar gewoon mensen helpen die dat nodig hebben.

Na het rondje fruit uitdelen in school gingen we in gesprek met een ontmoetingsgroep in het Proathuus, ondersteunt door de wijkwerker van Alifa, Tom Schenk. Hij heeft buurtbewoonsters Natascha en Elisa geholpen deze groep, 4WARD Twekkelerveld, op te zetten, een groep voor mensen die eenzaam zijn. We hebben mooi en gezellig zitten kletsen met de verschillende buurtbewoners. Naderhand hebben we de kunstgebitten verzameling van een van de buurtbewoners, een Amsterdammer met bravoure die in 1975 naar Enschede is verhuisd en nog steeds een prachtig Amsterdams accent heeft, staan aanschouwen voor zijn raam, een wonderlijke verzameling.

Nu was het toch echt tijd geworden om de tenten op te zetten bij VV Rigtersbleek, een van de ontmoetingsclusters in Enschede. De tenten stonden er goed bij naast het hoofdveld. Onze mooi-opgeknapte-nieuwe-tweedehands-bakfiets-met-logo stond er ook te shinen. Toen was het alweer tijd om terug te gaan naar Fred in het Proathuus om hem te helpen met het doen van de afwas.

Lammerinkswönner en de Viermarken

Om half 2 waren we van harte welkom bij het Lammerinkswönner, waar Gerrit ons uitgebreid informeerde over het Lammerinkswönner, Wageler Samen, Stawel, het Ledeboerpark, de bijenroute en nog veel meer. We kregen een rondleiding in het lös hoes, liepen langs de kruidentuinen en de ingezaaide velden met onder andere vlas en rogge. Toen was het tijd om via het Ledeboerpark en het Wageler naar de Viermarken te wandelen. Na een korte introductie moesten we aan de bak. Het was onkruid wieden geblazen en tijd om te schoffelen. Heerlijk om in het zonnetje aan de slag te gaan. Inmiddels was het alweer tijd geworden om terug te wandelen naar Rigtersbleek om daar een ‘frietje met’ plus salade te eten met de kinderen van Thuis@. Weer een andere dynamiek om in terecht te komen. Ricardo, de begeleider en breakdancer, vertelde vol enthousiasme over zijn werkzaamheden bij Thuis@ en de begeleiding van de kinderen uit de buurt die hier gebruik van maken na doorverwijzing van de wijkcoach.

Na even te hebben gezeten, was het tijd om een groep jongeren te bezoeken in het Proathuus. Onder begeleiding van de jongerenwerkers van Alifa, Yuksel en Mihriban, kunnen jongeren inlopen om een praatje te maken of samen een activiteit te doen. Deze avond was er een groep tweedejaars Social Workers van het Saxion aanwezig om een interventie te plegen. Bijzonder om mee te maken. Er was een hoop kabaal. Met name de jongens konden zich maar moeilijk focussen. Na een uur hielden Narda en ik het voor gezien. De bioscoopbon die we de jongeren gaven, viel erg in de smaak. Een jongeman kwam ons ervoor de hand schudden en bedanken.

Tegelijkertijd met bovenstaand bezoek werd er door de overige bivakkers een buurtbrief bezorgd aan de bewoners van Walhof-Roessingh en de Bolhaar. In de brief leggen we uit waarom we na lang wikken en wegen uiteindelijk voor het wijkverkeersplan Noordwest Enschede hebben gestemd.

Moe, maar voldaan hebben we nog even een drankje op het terras van VV Rigtersbleek gedronken en zijn we mooi op tijd gaan slapen. Want we moesten om 8.00 uur alweer opstaan om ons klaar te maken voor de volgende activiteit.

Zaterdag

We startten de zaterdag met een ontbijtje van Frank, hoofd barzaken bij VV Rigtersbleek. Dat was een mooie verrassing van Frank. Het smaakte heerlijk, een goed begin van de dag. Rahadi, de beheerder van het terrein van VV Rigtersbleek, schoof ook aan. Net als Frank gouden mensen voor de club en ontmoetingscluster.

Inmiddels was het fruit van de plaatselijke supermarkt gearriveerd om uit te delen aan de mini’s die op dat moment aan het voetballen waren. Er was genoeg fruit over om aan de andere voetballers en Beach volleyballers uit te delen op het terrein.

Plantjes voor Rigtersbleek en ’t Heelal

Tegelijkertijd werden er zomerbloeiers ingeslagen voor VV Rigtersbleek, als dank voor het gebruik maken van hun faciliteiten en hun inzet voor de stad, en speeltuin ’t Heelal. De bloembakken op het terras hebben we mooi gevuld. Na wat gesprekken met bestuursleden van VV Rigtersbleek was het tijd om de tenten af te breken en in te pakken. Tijd voor het laatste bezoek van deze buurtbivak, een bezoek aan speeltuin ’t Heelal.

Het bestuur, beheerders en vrijwilligers waren ruimschoots aanwezig. Met veel liefde en passie werd verteld over de activiteiten waar men zich voor inzet. We waren ook hier weer erg onder de indruk van al het moois dat deze mensen voor de buurt doen. Zo ook voor Justin, een jonge buurtbewoner, die regelmatig komt aanwaaien. Thuis heeft deze jongen het moeilijk. Maar de mensen van de speeltuin steunen hem, horen en zien hem en sturen wat bij. Toevallig hadden we de dag ervoor ook al over Justin gehoord in het Proathuus. Daar vertelde Fred over hem en de taakjes die Tom van Alifa hem had gegeven om mee te kunnen doen. Maar dan moest hij wel eerst rustig binnenkomen. Dit bezoek aan speeltuin ‘t Heelal werd afgesloten met een heerlijke groentesoep die Truus speciaal voor ons had gemaakt. De zomerbloeiers die we meebrachten, kregen een mooie plek aan de regenpijpen van het gebouw.

Een stevige sociale basis in de wijk

Dit alles laat nog maar weer eens zien hoe belangrijk die sociale basis in de wijk is. Dat die er is, dat vangnet, dichtbij en laagdrempelig. Daar blijven wij ons hard voor maken. Voor een stevige sociale basis in de wijk. De plek om initiatieven aan te wakkeren, buiten de bureaucratie om. De plek om buurtbewoners uit hun eenzaamheid te krijgen. De plek om gezien en gehoord te worden en elkaar te ontmoeten. Buiten het formele gedoe om. Gewoon er voor elkaar zijn, omdat dat fijn is. Dit valt of staat met mensen die zich vrijwillig of betaald hiervoor in willen zetten. Deze mensen moeten we koesteren en op een voetstuk blijven plaatsen!

Met hartelijke, sociale groet,
Rienke Hofman-Bijlstra namens de Enschedese PvdA

Deze buurtbivak is mede mogelijk gemaakt door: VV Rigtersbleek, Ontmoetingscluster Enschede, Thuis@Rigtersbleek, Schoollunchteam Enschede, Proathuus, Alifa, 4WARD Twekkelerveld, Wageler Samen, Viermarken, Speeltuin ’t Heelal, de werkgroep Buurtbivak Noord, fractie, bestuur, wethouder en leden.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra