Garantstelling lening Sportaal voor nieuwbouw zwembad

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 30 juni 2021

Wij hebben het voorstel van het college gesteund om twee nieuwe zwembaden, een instructie- en wedstrijdbad, te laten bouwen op het Diekman. Daarvoor is een garantstelling van maximaal 17 miljoen euro aan Sportaal BV verstrekt. De huidige zwembaden Aquadrome en Het Slagman zijn aan vervanging toe. Wanneer de nieuwe baden daar zijn in 2024, kunnen de huidige baden de deuren sluiten.

We zijn tevreden over het doorlopen participatieproces. Waar gesproken is met de recreant, maar ook de zwemsporter over de wensen en mogelijkheden. In het voorstel dat voorlag is rekening gehouden met alle gebruikers. Er is op gezette tijden plek voor iedereen. Geen groots waterparadijs meer. Daarvoor gaan mensen toch vooral ook naar Center Parcs is gebleken. Maar twee zwembaden waar mensen plezier kunnen maken. De exploitatie van de nieuwe baden is afgestemd op het huidige gebruik en realistisch voor de toekomst.

Wij zijn blij te horen, in beantwoording op schriftelijke vragen, dat de prijzen van de toegangskaartjes gelijk blijven. Wij blijven dit in de gaten houden. Zwemmen moet namelijk voor iedere Enschedeër betaalbaar blijven.

In een motie die wij samen met de coalitiepartijen indienden, hebben wij het college gevraagd erop toe te zien dat Sportaal flexibel inspeelt op de wensen van recreatieve gebruikers. Zoals het toevoegen van speelelementen en ruimere openingstijden. Wij hopen dat bij de behandeling van de begroting in het najaar blijkt dat in de toekomst financiële ruimte is om alsnog een kinderbad en/of een glijbaan te bouwen.

Tot slot volgen wij de ontwikkelingen van De Brug met grote interesse. Het initiatief vanuit Glanerbrug, opgepakt door de dorpsraad, om De Brug nieuw leven in te blazen juichen wij toe. Omdat dit van toegevoegde waarde is voor de zwemvoorziening in de gemeente Enschede. Mooi om te zien hoe dit vanuit de basis, bij de inwoners ontstaat. Dit is een mooi voorbeeld in het recht dat je als inwoner hebt om de gemeente uit te dagen. Het misschien zelfs beter te doen.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra