Sfeervolle, Twentse 1 meiviering 2024 in oude steenfabriek Losser

6 mei 2024

De eerste zomerse dag van dit jaar; veel belangstellenden en een prachtige locatie. Dat waren de ingrediënten voor een sfeervolle en mooie 1 meiviering 2024 in museum Steenfabriek De Werklust in Losser. Het was de eerste keer dat dit evenement voor linkse mensen werd gehouden voor belangstellenden uit heel Twente. Die waren er dan ook, zo’n 125. De organisatie was in handen van het 1 meicomité Enschede,  een samenwerking van PvdA met GroenLinks, SP, NCPN en FNV. Geïnspireerd door de ruim 100 jaar oude steenfabriek koos de organisatie deze keer als thema: zwaar werk.

Ons GroenLinks -PvdA Tweede Kamerlid Jimme Nordkamp hield een bevlogen 1 mei speech waarin hij verbindingen legde tussen de 1 meigedachte van sociale strijd, een beter leven voor mensen met lage inkomens en het thema zwaar werk. Jimme was overigens tot voor kort PvdA-wethouder in de gemeente Losser en heeft zich met succes ingezet voor de oude steenfabriek als museumvoorziening en project voor vrijwilligers. Jimme beschreef in zijn toespraak de groep mensen voor wie wij strijd voeren, de mensen die na hun werk douchen in plaats van ervoor en de mensen die geld moeten sparen in plaats van overhouden. Het enige reële conflict dat volgens hem actueel zou moeten worden is het economisch conflict  en de sociale strijd die daarvoor gestreden moet worden.

Ideologische strijd voeren

Citaat: “Wij zullen weer een ideologische strijd moeten voeren en de liberale opvatting bestrijden dat winstgedreven keuzes voor essentiële onderdelen van onze samenleving , zoals wonen en onderwijs, niet de beste uitkomsten voor onze mensen hebben. Het wordt tijd om ons verhaal, mens boven kapitaal beter over het voetlicht te brengen. Een land waarin we de macht van het grote geld beteugelen. Een maatschappij waarin we dusdanig investeren in onderwijs maar ook in cultuur dat we onze mensen intellectueel ontwikkelen om zich goed staande te kunnen houden. Een land waarin de overheid zich verantwoordelijk voelt voor haar publieke voorzieningen en regie neemt als het gaat om basis behoeften.”

Workers Memorial Day

Kitty Jong, landelijk vicevoorzitter FNV, sprak in het kader van “ Workers Memorial Day” waarin zij aandacht vroeg voor werknemers die door hun werk gehandicapt zijn geraakt, ziek of zelfs overleden. Zij schetste een somber beeld van werkgevers die nog steeds te weinig doen aan veiliger bedrijfsprocessen en een (rijks)overheid die daartegen te weinig optreedt. Deze discussie is weer actueel dor de stroeve onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties over een vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. De huidige regeling loopt end volgend jaar af. Volgens Kitty gaan de gesprekken erg moeizaam tot woede van de FNV. Kitty hield het publiek voor dat er concrete plannen worden gemaakt voor landelijke acties. Een goede regeling is broodnodig voor mensen met zware beroepen die steeds meer problemen hebben om gezond hun pensioen te halen.

Op deze bijzondere 1 meiviering werd de muziek verzorgd door het progressieve koor Kanaljerood uit Hengelo. Zij zongen actuele, maatschappijkritische nummers met als afsluiting de Internationale. Zoals gebruikelijk uit volle borst meegezongen!

– door René Tenkink-