Fors minder geld voor huisvesting onderwijs
Opnieuw moeten we de tering naar de nering zetten. Ook in onderwijshuisvesting is het duidelijk dat er structureel minder geld te besteden is.
Dit keer is het de motie Haersma Buma van het CDA die in de Tweede Kamer werd aangenomen. De reden voor deze motie was dat er landelijk veel geld bij gemeenten niet besteed was aan onderwijshuisvesting. Enschede heeft dit altijd wel gedaan en wordt nu extra hard getroffen door de forse bezuiniging op onderwijshuisvesting die uit deze motie voortkomt. Die betekent voor onze stad een nadeel van 4,4 miljoen euro. Het is op zich raar dat er geen solidariteit is bij andere gemeenten om de pijn te laten landen in gemeenten waar dat zou moeten.
De PvdA gaat het onderwijs erg aan het hart. Inhoudelijk wordt momenteel al veel van scholen gevraagd. Daarnaast hebben we tal van doelstellingen met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs.
Lastig is dat binnen het coalitieakkoord van D66, CDA, VVD, ChristenUnie en Burgerbelangen is afgesproken dat alle bezuinigingen en tegenvallers opgelost moeten worden binnen de beleidsprogramma’s van de gemeente. Wij vragen ons als PvdA al langer af of dit verstandig is. Er komt nog zoveel op de stad af aan bezuinigingen dat een fundamentele discussie meer op zijn plaats lijkt. De gemeenteraad moet impopulaire voorstellen accorderen, maar als er meevallers zijn, maakt het college daar goede sier mee.
Wethouder Jeroen Hatenboer maakt zijn eigen huishoudboekje op orde. Eerst heel fors snoeien in de cultuur, nu is het onderwijs aan de beurt. Natuurlijk kan hij het niet helpen, maar hij is ook niet bereid om te wachten op een voorstel vanuit het onderwijs zelf dat in de maak is. De mensen in het onderwijs weten waar verantwoord herschikt kan worden, dus waarom daar niet even op wachten?
De PvdA stelde dit voor, maar trof in de raad geen medestanders bij de coalitie. En zonder medevoorstanders in de coalitie is er geen eer te behalen. Het CDA was wel ongerust of de schoolbesturen voldoende betrokken worden. Met mij hebben zij er op gestaan dat we alleen kunnen instemmen met de uitvoering als de schoolbesturen positief zijn. Anders moet de wethouder bij de raad terug komen.
Het raadsvoorstel betekent dat er geen enkele investeringsmogelijkheid meer is in de komende 7 jaar. Dit is wat de PvdA betreft zeer onwenselijk. Optimaal gebruik maken van alle lokalen en eventueel scholen samenvoegen is een noodzakelijke strategie. De schoolbestuurders zijn hier druk mee bezig.
Samenvoegen van scholen kan betekenen dat kinderen verder moeten lopen of fietsen naar school. Voor de PvdA is van belang we oog hebben voor mogelijke onveilige verkeerssituaties op de route. Ook willen we dat scholen veilige plekken zijn waar kinderen gezond en zonder gevaar kunnen verblijven.
We willen niet dat de ontwikkeling van de integrale kindercentra in gevaar komt door het spreidingsbeleid en dat de uitvoering van de Lokale Educatieve Agenda stokt. Daarom hebben we mede een amendement ingediend om beide onderdelen te monitoren de komende jaren. Goede ontwikkelingen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen, mogen niet verloren gaan. Dit amendement is door de gemeenteraad aangenomen.