Door op 18 september 2014

Enschede weer een stukje leuker geworden

Met gelden uit de wijkbudgetten komen ideeën los. Afgelopen week werd de stad op verschillende plekken weer wat leuker. Zo was er op zaterdag 13 september de opening van de glas in loodramen in de voormalige Joodse School aan de Stadsgravenstraat en werd op woensdag 17 september de kunstverfraaiing in verschillende fietstunnels geopend.

De twee glas in loodramen werden gerealiseerd na een idee van een binnenstadbewoner. Met de kleurrijke ramen komt de gevel van het oude pand tot leven. De eigenaar, die het als magazijnruimte gebruikt, was van harte bereid om medewerking te verlenen. Het was volgens de kunstenares niet gemakkelijk om de grote ramen te vullen. Maar het eindresultaat mag er zijn. Het is ook ’s avonds een mooi gezicht. En opknapper voor de Stadsgravenstraat!

De verfraaiing van de fietstunnels past binnen het streven om fietsroutes aantrekkelijker en veiliger te maken. Het traject is vorig jaar al gestart. Ik zat toen nog in de gemeenteraad en maakte het begin mee. Kunstenaars en jongeren van voortgezet speciaal onderwijs het Schip en van het Bonhoeffer College hebben hieraan meegewerkt. Al tijdens de werkzaamheden kregen de 4 kunstenaars en de jongeren complimenten over wat er gerealiseerd werd.
Elke tunnel heeft een eigen thema. Bij de Kuipersdijk is het thema bloemen en planten, bij Boswinkel is dat vogels, bij de Helmerhoek is het de vier jaargetijden met verrassende details en bij de Zuiderval is het thema geënt op de Waddeneilanden, aansluitend op de straatnamen in de wijk Kotmanpark. Het loont de moeite een fietstochtje langs en door de tunnels te maken!

Zo zie je maar dat met relatief beperkte middelen en de inzet van allerlei mensen de stad ineens een stukje leuker kan worden.