Door op 29 juni 2015

Discussies over provincie, gemeente en afval in ledenvergadering

Op woensdag 24 juni was de algemene ledenvergadering van de PvdA Enschede. Naast de vaststelling van het jaarverslag 2014 van de afdeling, inclusief de financiele bijlage, en de aanstelling van René Tenkink als nieuw bestuurslid ter vervanging van Cevdet Örnek, stond ook een aantal inhoudelijke punten op de agenda.

Provincie
Provinciaal fractievoorzitter Tijs de Bree kwam langs om te praten over de afgelopen campagne en de strategie in de Staten. Natuurlijk vindt hij het jammer dat er geen vertegenwoordiger van de Twentse steden in de fractie is gekozen, maar doordat Ben Kokkeler burgerlid geworden is kan hij toch volwaardig deelnemen aan het proces in de Staten.

Ook werd gesproken over de strategie voor het uitdragen en bereiken van onze doelen. Omdat we na de verkiezingen met 4 zetels minder in Provinciale Staten vertegenwoordigd zijn, is het lastiger om een groot blok te vormen in de oppositie. Daardoor wordt het bereiken van onze doelen lastiger.

Gemeente
Na de discussie over de Provincie lichtte de Enschedese fractie toe waar zij mee bezig is en welke punten momenteel spelen in de gemeenteraad. Vanuit de leden kwamen vragen over de positie van de fractie in het armoedebeleid, de bezuinigingen op de Bibliotheek en op cultuur, de aanbesteding in de WMO, de profilering van de PvdA en onze standpunten in de media. De fractie gaf uitgebreid antwoord en benadrukte dat leden altijd contact kunnen opnemen tijdens het proces, en zeker niet tot een ledenvergadering hoeven te wachten.

Afval
Apart agendapunt in deze ledenvergadering was een themadiscussie over het afvalbeleid van de gemeente Enschede. Daarover vindt momenteel ook in de gemeenteraad debat plaats. Het ziet er naar uit dat een systeem van Diftar (gedifferentieerde tarieven) zal worden ingevoerd, evenals omgekeerd inzamelen, wat inhoudt dat restafval weggebracht moet worden en herbruikbaar afval wordt opgehaald. Zo zal scheiden voor de burger gaan lonen.

In de discussie hierover kwam naar voren dat we onderschrijven dat het belangrijk is om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit ons afval, maar dat ook de impact op het milieu van alle scenario’s van groot belang moet zijn. Een belangrijk discussiepunt voor de PvdA is de invulling in het nieuwe systeem van kwijtscheldingen die momenteel voor de afvalstoffenheffing gelden voor mensen met een beperkt inkomen.

Internationale
De ledenvergadering werd afgesloten met het zingen van de Internationale, die door een aangenomen motie van de JS Twente weer bij iedere 1-meiviering gezongen zal worden. De Jonge Socialisten dienden deze motie in, omdat ze vinden dat door middel van moties een ledenvergadering nog interessanter kan worden, doordat hierover inhoudelijke discussies gevoerd kunnen worden.