Vrijwilligers Atak willen het weten!

20 januari 2018

Afgelopen maandag was er een grote protestactie voor het stadhuis door de vrijwilligers, medewerkers en muzikanten die verbonden zijn aan Atak. Wij hebben de protestactie van harte ondersteund!

Het poppodium Atak is in december van de een op de andere dag gesloten en de subsidie is stopgezet per 1 januari 2018.

Waarom dat gebeurde, hoorden we die avond nog eens gedetailleerd van wethouder Hatenboer, zijn ambtenaar en Hans Kroeze, voorzitter Raad van Toezicht. Het kon niet anders volgens de wethouder, waarbij hij wapperde met de algemene subsidieverordening. Je vraagt je dan af waarom de raad daar niet in meegenomen is. Was dit de enige keuze?

Te laat

Ik heb daar in december al vragen over gesteld, maar het lijkt een voldongen feit dat Atak niet onder de huidige condities door zal kunnen gaan. De financiële situatie is te wankel voor een geplande fusie met Metropool, die dat niet aandurfden om een bovenstedelijk poppodium met Atak op te richten. Het is een trieste constatering maar volgens de raad van toezichtvoorzitter geen nieuws. Hoe kan het dat dit nooit zo aan de gemeenteraad is voorgelegd? Maar ook: hoe kan het dat Atak zelf pas in februari dit jaar een verbeterplan in werking heeft gezet. Veel te laat, naar nu blijkt als je al vier jaar ‘technisch failliet’ bent.

Er blijven nog steeds veel vragen open, met name over het proces. Waarom zijn de vrijwilligers en medewerkers Atak niet beter ingelicht. Waar zijn ze aan toe ?

Verantwoordelijkheid nemen

Aanstaande maandag staat het punt opnieuw op de agenda in de stedelijke commissie. We zullen de wethouder vragen hoe hij zijn politieke verantwoordelijkheid hierin heeft genomen. En of hij werkelijk gelooft dat er op 1 februari een nieuw plan van aanpak voor een bovenstedelijk poppodium ligt. Dat hebben beide colleges van Hengelo en Enschede aan Metropool gevraagd namelijk. En dat alles binnen de door de raad gestelde kaders kan, zoals de wethouder maandag beloofde.

Ondertussen zitten de medewerkers en vrijwilligers thuis. Een triest vooruitzicht. Het kan toch niet zo zijn dat Enschede geen poppodium meer heeft in de toekomst. Als het aan ons ligt, laten we dat niet gebeuren!