Door op 11 december 2014

College wil geen kaderstelling raad bij Participatiewet

Een vreemde constatering dinsdag 9 december tijdens de Stedelijke raadscommissie bij de behandeling van de verordeningen van de Participatiewet: wethouder Patrick Welman heeft geen behoefte dat de gemeenteraad hem kaders meegeeft voor de uitvoering van deze nieuwe wet.

Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die nog kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. De Participatiewet gaat in op 1 januari 2015.

Tot afgelopen dinsdag stond de Participatiewet niet op de agenda van de raad. De behandeling nu is rijkelijk laat, gezien de ingangsdatum van 1 januari. Ook hebben we in de gemeenteraad geheel niet gesproken over de kaders. Dat is bijzonder, omdat de raad kaderstellend is en dat zeker moet zijn bij dergelijke grote wijzigingen. De keuzes over waar we beleidsvrijheid hebben en wat we dan willen, zijn niet goed gedeeld in de raad. Dat is een gemiste kans. Niet alleen om de raad een bewuste keuze te laten maken, maar ook om draagvlak te krijgen voor een gekozen richting.

Volgens wethouder Welman had de raad zelf zijn informerende brief van september moeten agenderen als zij kaders had willen stellen. De omgekeerde wereld, vindt de PvdA. Een wethouder en zijn ambtenaren moeten bij het uitvoeren van hun werk houvast hebben over wat we willen bereiken en wat daarbij de uitgangspunten zijn. Het was teleurstellend te merken dat slechts een enkel raadslid er ook zo over dacht.

Met de invoering van de participatiewet is sprake van een belangrijke systeemverandering. Maar dinsdag ging het alleen over het productieproces en niet over wat we precies willen met de stad en voor onze inwoners. Geen heldere uitgangspunten en kaders dus.

Dan heb je nauwelijks houvast om tussentijds op basis daarvan bij te sturen. Je levert je als het ware over aan het proces en de loop der dingen. Dat leidt tot ad hoc ingrijpen als dingen mis gaan. De PvdA had verwacht dat we deze belangrijke wet met iets meer beleid en ambitie in zouden voeren.

De komende maanden zullen we scherp in de gaten houden hoe de invoering verloopt en of geen mensen tussen de wal en het schip vallen. Uiteraard horen we ook graag de ervaringen van inwoners. Mail mij daar gerust over naar op [email protected]