Door op 24 maart 2015

Bezwaar indicatie huishoudelijke hulp moet mogelijk zijn

De gemeente Enschede kent sinds enige tijd een klachtencommissaris. In het debat over de tussenevaluatie huishoudelijke hulp in de gemeenteraad op maandag 23 maart ontstond verwarring over de rol van deze klachtencommissaris.

Er is reguliere wetgeving waarin het voor iedereen die een beschikking krijgt toegezonden door de gemeente, mogelijk is bezwaar en beroep aan te tekenen. Dus bijvoorbeeld tegen een beschikking bij een indicatie voor het aantal uren huishoudelijke hulp, bij het toekennen van een hulpmiddel zoals een scootmobiel, maar ook bij een subsidie voor een vereniging. Je kunt tot aan de Raad van State toe een poging doen je gelijk te halen over iets waarop je denkt recht te hebben. In deze procedure heeft de klachtencommissaris geen formele rol.

In Enschede krijgen mensen bij de huishoudelijke hulp nu een beschikking die gebaseerd is op wat we in de verordening WMO hebben vastgesteld, namelijk ‘een schoon en leefbaar huis’. De meetbaarheid van dit resultaat is echter sterk individueel bepaald, want we hadden immers maatwerk afgesproken. Daarom zou de gemeente vooraf gesprekken hebben met de mensen om dit vast te stellen, onafhankelijk van de zorgaanbieder. Die gesprekken hebben niet plaatsgevonden, dus het begrip ‘schoon en leefbaar huis’ is per individu niet gedefinieerd.

Daarmee is formeel weliswaar een bezwaar en beroep mogelijk, maar feitelijk is dat een leeg omhulsel en zal de bezwarencommissie dit altijd afwijzen. Veel mensen die bezwaar aangetekend hebben, zitten nog in die procedure. Mensen zijn in de veronderstelling dat ze een mogelijkheid hebben om hun recht te halen. Niet veel mensen zijn al zover dat ze begrepen hebben waarom ze geen gelijk krijgen. Maar ze zullen dat op basis van de huidige werkwijze door de gemeente nooit krijgen.

Hier komt de rol van de klachtencommissaris om de hoek kijken. Het bovenstaande feit ga ik melden aan de klachtencommissaris. In een juridische procedure is de klachtencommissaris is niet de weg om je gelijk te halen. Het feit dat je je gelijk daar niet kunt halen, kan daar wel neergelegd worden! Dat ga ik doen.

Zie ook:
PvdA wil duidelijkheid over uitvoering huishoudelijk hulp
Gemeente maakt eigen rol thuiszorg niet waar
PvdA steunde moties SP over uitvoering huishoudelijke hulp
Armzalige uitvoering toekenning huishoudelijke hulp