Door op 8 oktober 2014

Bezuinigingsvoorstel welzijnswerk lijkt weinig doordacht

Maandag 7 oktober spraken we in de Stedelijke raadscommissie over het welzijnswerk. Er ligt een flinke bezuinigingsopgave en de wijze waarop het college daar mee om gaat, lijkt maar weinig doordacht. Bovendien zijn de betrokken instellingen niet benaderd om mee te denken. De PvdA heeft daarom de wethouder verzocht het voorstel in te trekken.

We onderschrijven dat het verminderen van inzet op welzijn en welzijnswerk mogelijk is, maar dan wel door een gerichte en onderbouwde visie op hoe we dat dan gaan doen en op welke wijze we de krachten van bestaande netwerken kunnen behouden en uitbouwen.
Inzet van de PvdA is het toekomstbestendig maken van de inzet op welzijn, activering en sociaal-maatschappelijke dienst- en hulpverlening. Niet geredeneerd vanuit organisaties, maar vanuit gewenst aanbod. Precies zoals verwoord in de motie van juli 2013, waarin het college werd opgedragen met een visie te komen op het welzijnsaanbod dat we graag willen hebben in de stad.

In het collegevoorstel wordt onvoldoende onderbouwd waarom juist hier gekozen is voor ingrijpen. Het treft instellingen als welzijnsorganisatie Alifa, Stichting 55+, Stichting Informele Zorg Twente, de maaltijdvoorziening, het Plaatselijk Overleg Ouderen Bonden. Het besluit is eenzijdig, op ouderen wordt veel bezuinigd, en echt te mager als het gaat om analyse van de risico’s.

Het veld van het welzijnswerk is te complex om er zomaar een aantal poten onder weg te zagen, de doelgroep is te kwetsbaar om risico’s mee te lopen. Juist daarom is het vreemd om te zien dat organisaties als Alifa en Stichting 55+, die een wezenlijke bijdrage leveren aan het welzijnswerk in de stad, zonder deugdelijke onderbouwing worden gekort. Alifa heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de zaakjes op orde te krijgen, nu moet ze een flink deel van de taken inleveren. De Stichting 55+, in 2011 nog gewaardeerd met de vrijwilligersprijs van de gemeente, kreeg nooit echt kritiek, maar wordt nu wel volledig de subsidie ontnomen.

De vraag of dat nou de beste oplossing is, is niet beantwoord. Er lijkt een vreemd soort willekeur in het voorstel te zitten.