23 oktober 2017

Bevoorschotting bijstand: College heeft wat uit te leggen.. en op te lossen!

Eind vorige week kwam het Rekenkamerrapport van de Enschedese Rekenkamer over bevoorschotting in de bijstand. In het kort de conclusie: Enschede houdt zich niet aan de wet en doet dat nog bewust ook. Te gek voor woorden.

Binnenkort komt het stuk op de agenda van de raad, waar College van B en W zich moet verantwoorden over de werkwijze. In een reactie op het stuk laat het College al weten zich te realiseren dat het zich niet aan de wet houdt.  ‘Handelen in de geest van..’ noemen ze dat dan zo mooi. Maar ‘handelen in de geest van’ is nimmer en nooit een excuus om inwoners van hun rechten te onthouden.

Voorschot

Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, moet binnen vier weken een voorschot van minimaal 90 procent krijgen. Noodzakelijk, want daaruit kunnen de nog immer doorlopende kosten worden betaald. Geen enkele bijstandsgerechtigde heeft een geldboompje in de tuin staan: het voorschot is dus keihard nodig.

Onzin, vindt het College van B&W. Als ze er niet om vragen, dan krijgen ze het ook niet, zo is de gedachte op het stadhuis. Maar wat de PvdA betreft is dat een houding die niet kan en mag. Inwoners moeten op de gemeente kunnen vertrouwen. Dat de gemeente open en eerlijk communiceert over rechten en plichten. En daarnaar handelt.

Opheldering

Dit vraagt dus om opheldering. Die krijgen we binnenkort in de stedelijke commissie en raadsvergadering. Ondertussen hoeft wethouder Welman niet stil te zitten: wat ons betreft stopt de gemeente per direct met haar werkwijze waarin inwoners informatie en hun recht op voorschot wordt onthouden. Wordt vervolgd dus.