Begeleiding kwetsbare jongeren naar werk onder druk

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 26 juli 2018

Geen netwerk waar je op terug kunt vallen voor een baan. Onzeker zijn over hoe jij mensen kunt benaderen voor werk. In spanning zijn of je direct werk kunt vinden waarmee je de lopende rekeningen kunt betalen. Veel jongeren in het praktijkonderwijs worstelen hier bijna dagelijks mee. Jobcoaches helpen dankzij een EU-bijdrage leerlingen met de begeleiding naar werk. Deze begeleiding is succesvol, maar als het aan Rutte III ligt verandert dit!

Staatssecretaris Tamara van Ark hanteert namelijk het principe van op = op. Helaas is er op korte termijn geen zicht op nieuwe middelen vanuit Europa, omdat de Europese begrotingsonderhandelingen mede door de Nederlandse regering muurvast zitten. De consequenties zijn niet mals: de komende drie jaar is er geen geld voor begeleiding, jobcoaches verliezen hun baan en ruim 65.000 kwetsbare jongeren krijgen geen ondersteuning.

De PvdA wil dat jongeren zeker zijn van een goede start op de arbeidsmarkt. Op = op is volgens ons nooit acceptabel!

Vragen aan het college

Wij hebben vragen gesteld aan het college over kwetsbare leerlingen die niet meer naar werk worden begeleid. Wij zijn benieuwd of er jongeren in de gemeente Enschede zijn die niet meer naar werk worden begeleid door het wegvallen van deze zogenaamde Europees Sociaal Fonds gelden (ESF). Tevens hebben wij gevraagd of een inschatting gemaakt kan worden van de gevolgen voor de gemeente Enschede door het wegvallen van deze middelen.

De PvdA vindt het zeer belangrijk dat deze jongeren naar werk begeleid worden en niet langs de kant van de arbeidsmarkt komen te staan. We zijn benieuwd naar de antwoorden van het college op onze vragen. Wordt vervolgd!

In dit bericht leest u meer over dit onderwerp.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra