Door op 22 september 2015

AZC op Eschmarkerveld: zorgen omwonenden serieus nemen

De Enschedese gemeenteraad stemde maandag 21 september in met het vestigen van het asielzoekerscentrum op Eschmarkerveld. Dit instemmen is eigenlijk pas het begin van het proces. Vanaf nu moet de gemeente in nauwe samenspraak met de buurt zorgen dat het azc een succes wordt.

Makkelijk zal dat zeker niet worden. En het zal wellicht ook flink wat tijd en energie vragen. Zeker na het debacle van de afgelopen maanden. Het college maakte een slechte beurt met het creëren van valse verwachtingen en het voeden van wantrouwen door slechte communicatie. Het terugwinnen van vertrouwen van de inwoners is moeilijker dan ooit.

Zorgen wegnemen
Dat is niet op te lossen met pagina’s dikke rapporten. Veiligheid en communicatie zijn meer dan een plan op papier. Het gaat om de juiste houding en om daadkracht: neem je de inwoners echt serieus en doe je wat met hun inbreng?

De afgelopen maanden heeft het college laten zien dat nog niet onder de knie te hebben. Een pijnlijke constatering, die tegelijkertijd van ons als gemeenteraad vraagt om nog steviger een vinger aan de pols te houden. In de komende maanden zullen we met regelmaat ons licht opsteken in de wijk. Om te horen en te zien wat er gebeurt, of inwoners op de juiste manier betrokken worden. En natuurlijk staan we open voor mensen die ons benaderen. We kunnen niet alles oplossen en niet alle zorgen wegnemen, maar we kunnen af en toe wel de helpende hand toesteken.

Bestaanszekerheid
Problemen van gevoelens van onveiligheid verdienen onze aandacht. Te vaak worden die afgedaan als ‘subjectieve gevoelens’. De verzuchtingen dienen we serieus te nemen. Het gevoel van onveiligheid, dat een grote groep recentelijk heeft laten horen, is een teken is dat mensen zich aangetast voelen in hun bestaanszekerheid. En dat is één van de kernwaarden waar de PvdA voor staat.

Laten we helder zijn. Mensen die zich uiten vanuit vreemdelingenhaat, hebben aan ons een slechte. Daarvoor is hier geen plaats. Mensen die zich uiten vanuit oprechte onzekerheid over hun eigen leefomgeving, verdienen wel onze steun. En al wat nodig is om te zorgen dat de gevoelde aantasting van de bestaanszekerheid kan worden beperkt.

Zie ook:
AZC op Eschmarkerveld: snel én zorgvuldig!
Opvang vluchtelingen in Enschede
Enschede moet verantwoording nemen voor opvang vluchtelingen