André Boersma neemt afscheid: Het einde van een tijdperk

5 april 2022

Terugblik op mijn tijdperk in de gemeenteraad.

Bij de afgelopen verkiezingen ben ik niet herkozen als raadslid. Mijn plek op de lijst bleek een onverkiesbare te zijn. Ik heb vele jaren met veel plezier het raadslidmaatschap vervuld. Na 16 jaar zwaai af. Een terugblik.

In en uit en in en uit de raad

In 2002 stelde ik mij voor het eerst kandidaat om namens de PvdA in de gemeenteraad van Enschede zitting te nemen, maar ik kwam op een onverkiesbare plaats 19. In 2006 deed ik opnieuw een gooi en kwam ook nu weer op een onverkiesbare plaats 16. De PvdA mocht echter 3 wethouders leveren en zo kwam ik alsnog in de raad. Er volgden 4 prima jaren met een prachtige en actieve fractie.

In 2010 stelde ik mij opnieuw kandidaat. Ik wilde graag zaken afmaken die eerder in gang waren gezet. Door de voorkeurstemmen voor 4 andere kandidaten gingen zij voor. Ik zwaaide af en werd tweede opvolger voor de fractie. Door een aantal verschuivingen kwam ik aan het einde van deze raadsperiode alsnog in de gemeenteraad, voor 7 maanden.

De verkiezingen van 2014 werden voor de PvdA een deceptie met nog maar 4 raadszetels en een plek in de oppositie.
Ik zwaaide opnieuw af, maar bleef actief, zoals bij de jaarlijkse motiemarkt. Daar nam ik drie keer met succes aan deel, met moties over het veiliger maken van de tunnels onder de A35 en de Kuipersdijk door die te beschilderen (2015), een motie om de geluidswallen langs de A35 te voorzien van zonnepanelen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie (2016) en een motie om de overlast van hemelwater bij Boswinkel Oost tegen te gaan door aanleg van een beek – deze Kortmanbeek werd op 14 juli 2016 door toenmalig wethouder Jeroen Hatenboer geopend.

Toen kwamen de verkiezingen van 2018. Ik werd redelijk hoog op de kandidatenlijst geplaatst en kwam opnieuw in de gemeenteraad toen de PvdA een wethouder mocht leveren. Er volgde een mooie maar ook zware tijd. De Corona epidemie zorgde ervoor dat we minder onder de mensen kwamen en meer achter beeldschermen zaten. Dat was bepaald niet mijn ding.

Bij de afgelopen verkiezingen stond ik op een plek die onverkiesbaar bleek te zijn. Opnieuw ben ik afgezwaaid als raadslid.

Veel gedaan, veel bereikt

We hebben in de afgelopen jaren als PvdA op een aantal punten een stempel kunnen drukken op de ontwikkelingen in de stad. Met moties en via de gemeenteraad heb ik daaraan een bijdrage kunnen leveren.

Moties waaraan ik meewerkte betroffen o.a. aandacht in bestemmingsplannen voor panden met cultuurhistorische waarde en monumenten, zero emissie binnenstadsdistributie, autoluwe dorpskernen, in de visie Landelijk gebied meer toe te staan zoals Bed&Breakfast in oude opgeknapte boerenschuren (samen met BBE) en (unaniem aangenomen) Stop de noordtak Betuwelijn door het Twentse landschap.

Amendementen gingen o.a. over het handhaven van een karakteristiek fabrieksgebouw Gronausestraat 645 en het reserveren van een krediet voor sportaccommodatie de Zweede in Boekelo omdat de bouwkosten de pan uitrezen.

Verder zijn er meerdere visies tot stand gekomen. De Mobiliteitsvisie was geheel in lijn met ons verkiezingsprogramma, de Fietsvisie ook, al stond niet de hele coalitie er zo in. De visie landelijk gebied hebben we als coalitie gezamenlijk wat bijgestuurd en unaniem ondersteund.

Het kan voorkomen dat je een toezegging van de wethouder bereikt en daarmee je punt maakt. Over het af- of laagschakelen van openbare verlichting, waar we vraagtekens bij hadden, hebben we de toezegging gekregen dat na 1,5 jaar eerst wordt geëvalueerd wat de gevolgen zijn voor de (sociale) veiligheid. Pas daarna wordt besloten of en hoe verder wordt af- of laaggeschakeld.

Na 16 jaar zou ik een punt achter mijn politieke activiteiten kunnen zetten. Maar let wel, ik heb nog altijd de ambitie om zaken af te maken. Actief zal ik dus wel blijven!

André Boersma