Zorg

De zorg is voor iedereen goed, betaalbaar en toegankelijk, indien mogelijk op de manier die mensen zelf wensen. Binnen de financiële mogelijkheden moet alles in het werk gesteld worden om mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten leven. Dat vraagt om zorg en ondersteuning die aansluit op de behoeften van de mensen. Ouderen willen vaak zo lang mogelijk thuis wonen en de PvdA vindt dat, wanneer ze dat niet willen, er alternatieve woonvormen voor senioren en mensen met een beperking mogelijk moeten zijn.
  • De gemeente vraagt de WMO-raad en seniorenorganisaties actief mee te denken over een passende visie op het Enschedese zorgbeleid. Hun inbreng wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een duidelijk en betaalbaar beleidsplan voor de uitvoering van de WMO. Draagvlak onder de belangenorganisaties is essentieel voor een succesvolle uitvoering van de WMO.
  • De prestatieafspraken voor de huishoudelijke hulp worden vastgelegd in een programma van eisen. Daarbij moet duidelijk zijn wie wat doet. Wat mogen we verwachten van mantelzorgers en wanneer is zorg een taak voor professionals? Wie dient zelf (mee) te betalen en wie houdt recht op financiële ondersteuning?
  • Alleen als er een duidelijk beleidsplan ligt, is marktwerking in de zorg mogelijk. Hierbij sturen we ook op kwaliteit en continuïteit, niet alleen op kosten. We onderzoeken waar subsidie passender is dan aanbesteding, bijvoorbeeld bij Jeugdbescherming en specialistische jeugdzorg.
  • De zorgbehoefte en verzorgen is leidend, niet administratie en controle. De papierwinkel en controlesystemen blijven tot een minimum beperkt.
  • Mantelzorg is niet vanzelfsprekend. Er komt één steunpunt mantelzorgondersteuning en mantelzorgers belanden niet langer in een woud van loketten en formulieren.
  • Zinvolle dagbesteding en welzijnsactiviteiten moeten plaatsvinden dichtbij, in buurt, wijk of dorp. Dit om de mantelzorgers te ontlasten en gevoelens van eenzaamheid te voorkomen of op te heffen.
  • Voor elke buurt moet een actuele kaart worden opgesteld met sociale en buurtactiviteiten.
  • De Ondersteuning Zelfstandig Leven (OZL) en de dagbesteding voor mensen met een beperking en senioren blijft gegarandeerd.
  • De eigen bijdrage aan WMO-zorg (o.a. huishoudelijke hulp) mag alleen gelden voor mensen met een inkomen boven 130% van het minimumloon.
  • Zorgprofessionals horen een vaste baan en passende beloning te krijgen. Dit moet in de aanbestedingen goed worden vastgelegd. De arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden in de zorg dienen te worden beschermd.