Door op 13 juli 2016

Goede afloop van affaire stortkokers

De afgelopen maanden is veel te doen geweest over het sluiten van de stortkokers in de hoogbouw in Enschede Zuid. Bij de invoering van gedifferentieerde tarieven voor huishoudelijk afval zouden deze inpandige kokers verdwijnen en vervangen worden door ondergrondse containers nabij de flats.

Die mededeling in een brief van de gemeente kwam voor de veelal oudere bewoners als een volstrekte verrassing. Er was onbegrip en boosheid, te meer om dat de bewoners enkele jaren geleden ook al en met succes op de barricaden waren gegaan toen de woningcorporatie de stortkokers wilde sluiten.

Motie PvdA: eerst overleg
De slechte communicatie van de zijde van de gemeente was voor de PvdA aanleiding om vragen te stellen aan verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren. Ook dienden wij een motie stortkokers in met als strekking dat de stortkokers niet dicht mochten voordat fatsoenlijk met de bewoners was gesproken en mogelijkheden voor alternatieven waren onderzocht. De motie werd door de gemeenteraad aangenomen.

Huiswerk overdoen
De wethouder moest dus zijn huiswerk overdoen en met alle betrokkenen in gesprek gaan. Dat is gebeurd. De uitkomst werd in de stadsdeelcommissie Zuid op 28 juni gepresenteerd alsof iedereen het erover eens was, maar dat bleek niet het geval. De wethouder moest nogmaals zijn huiswerk overdoen. Dit overleg heeft uiteindelijk tot een akkoord geleid waar zowel de bewoners van de hoogbouw, de woningbouwcorporaties als de gemeente zich in kunnen vinden. De bestaande stortkokers gaan dicht en worden vervangen door ondergrondse containers nabij de flats, maar de bewoners ontvangen waar gewenst steun en begeleiding bij de omschakeling naar de nieuwe manier van inzamelen.

Breed gedragen uitkomst
Het doet ons deugd dat er een breed gedragen uitkomst is. Dat was precies de inzet van onze motie. Dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen. In het bijzonder aan de afvaardiging van de bewoners die telkens positief kritisch is gebleven.
De uitkomst is klip en klaar. De gemeenteraad ging er op 12 juli zonder verdere discussie mee akkoord. Zo zie je maar weer dat goed communiceren met bewoners tot betere resultaten en meer vertrouwen leidt.

Nu met zijn allen volle kracht vooruit om samen een bijdrage te leveren aan een nog duurzamer Enschede!