Leefbaarheid

Iedereen wil prettig in zijn of haar wijk wonen. Het is daarom belangrijk dat voorzieningen behouden blijven en dat burgers alle ruimte krijgen om mee te doen en mee te beslissen. De wensen van de inwoners staan daarbij voorop.
  • Buurtbewoners, wijkraden en andere vrijwilligers die zich inzetten voor hun wijk ondersteunen wij zo goed als kan. Betrokken inwoners lopen nu nog te vaak vast in bureaucratische rompslomp, waardoor mensen teleurgesteld raken en in het uiterste geval afhaken.
  • Professionals ondersteunen, activeren, enthousiasmeren en faciliteren de bewoners en vrijwilligers om activiteiten op buurt- en wijkniveau zoveel mogelijk zelf te organiseren en uit te voeren. Vanuit het principe zoveel mogelijk “door en voor” bewoners.
  • Ontmoetingsplaatsen, waaronder wijk- en buurthuizen, spelen een belangrijke rol in wijken, buurten en dorpen. Helaas zijn veel van deze voorzieningen gesloten of hebben ze een andere functie gekregen. We willen maatwerk per wijk, bijvoorbeeld als er te weinig voorzieningen voor jongeren zijn.
  • Slimme en creatieve samenwerking is nodig om deze voorzieningen betaalbaar te houden. We zijn daarbij voorstanders van het ontwikkelen van clusters waarin voorzieningen voor onderwijs, sport, welzijn en zorg samen komen. Wijkbewoners krijgen een belangrijke rol in de regie.
  • In de afgelopen jaren is met succes geïnvesteerd in de leefbaarheid en leefomgeving in bijvoorbeeld Het Bijvank, Velve-Lindenhof en Boswinkel. In deze wijken worden de inspanningen gecontinueerd. Op dit ogenblik zijn er geen plannen vanuit de gemeente om aandacht te geven aan andere buurten. Er komt een meerjarenplan waarin we voor de komende jaren vastleggen waar en hoe we wijk- en buurtrenovaties gaan uitvoeren en verloedering van wijken tegengaan. Samen met partners uit de stad (buurtbewoners, architecten, woningcorporaties, investeerders, aannemers) kijken we naar zinvolle invulling van leegstaande panden/braakliggende terreinen. Deze panden en terreinen kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen en verbeteren van de onderlinge contacten in de wijk.
  • Steeds meer winkels en kantoorgebouwen staan langdurig leeg. De gemeente ontwikkelt een beleid waarin deze panden een in de omgeving passende bestemming krijgen of, wanneer dit niet mogelijk is, gesloopt worden. Verloedering van winkelcentra en winkelstraten moeten we voorkomen. Ook moeten we voorkomen dat de langdurig leegstaande panden in handen komen van huisjesmelkers of dubieuze ondernemers.
  • We zijn kritisch op ontwikkelingen buiten de bestaande bebouwde kom, want we willen het groen aan de stadsranden zo weinig mogelijk aantasten. Nieuwe ontwikkelingen op bijvoorbeeld de Usseler Es mogen alleen plaatsvinden als daar binnen bestaande plannen geen mogelijkheden toe zijn. Daarbij kijken we niet alleen naar Enschede, maar naar de hele regio.
  • De wijkbudgetten moeten worden verdubbeld. Ze worden bekender gemaakt onder alle wijkbewoners en we zoeken samen met hen naar verbetering van het instrument om deze aan te laten sluiten bij wensen.
  • De PvdA wil dat wijkagenten makkelijk benaderbaar zijn en voldoende tijd hebben voor de wijkbewoners. We maken ons erg zorgen over de werkdruk bij de politie, waardoor agenten onvoldoende tijd hebben voor wijkagentschap. Hierover gaan wij met de politie in overleg. De wijkbewoners moeten kunnen meedenken over de inzet van politie-uren.