Gemeentelijke organisatie

We willen dat de gemeente veel meer gaat experimenteren met inspraak. In andere steden zijn allerlei nieuwe vormen van inspraak ontwikkeld. We willen kijken wat er past bij Enschede. We vinden het noodzakelijk om burgers veel meer dan nu te betrekken bij de besluitvorming.
  • De gemeente heeft een belangrijke voorbeeld- en voortrekkersrol. We willen dat de gemeente het goede voorbeeld geeft als het gaat om vaste contracten voor de eigen werknemers, door het inkopen van innovatieve producten en diensten van lokale ondernemers, door het bieden van ruimte om te experimenteren, en in het verduurzamen van haar bedrijfsvoering en in het tonen van lef en ambitie.
  • De inwoners van de stad hebben veel kennis in huis. Ze weten wat er leeft, hebben deskundigheid door bijvoorbeeld hun studie of werk en hebben ideeën over hoe het beter kan. Die ideeën moeten een betere plek krijgen en we experimenteren daarvoor met nieuwe vormen van inwonerbetrokkenheid en co-creatie.
  • De gemeente Enschede koopt veel in bij marktpartijen via aanbestedingen. Het is belangrijk dat de gemeente daarbij de regie houdt. De gemeente bepaalt het ‘wat’ (de behoefte); de marktpartij het ‘hoe’ (uitvoering, als deskundigen).
  • Ongeacht wie de uitvoering doet, de gemeente of een externe partij: er moet altijd ruimte zijn voor inspraak, flexibiliteit en maatwerk.
  • In Enschede moet ruimte zijn om te vernieuwen en te innoveren. De PvdA wil dat de gemeente daarin een aanjaagfunctie neemt. De gemeente stimuleert de inzet van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en biedt ruimte voor experimenten en zogeheten living labs.
  • Er moet een betere afstemming komen op beleidsniveau tussen de gemeenten. Bijvoorbeeld op het gebied van toerisme, ruimtelijke ontwikkeling en verkeer en vervoer. Dat betekent soms ook moeilijke keuzes in het belang van alle inwoners van Twente.
  • De nieuwe bestuurlijke structuur van Twente die we sinds een aantal jaren kennen is minder krachtig dan voorheen. Samen met de andere gemeenten gaan we nadenken over hoe we een krachtiger mandaat verlenen aan de Twenteraad. Zo nodig betekent dat een wijziging van de structuur.