Zorgen over stijgende energiekosten

Door Yara Hümmels op 1 maart 2019

De PvdA maakt zich zorgen over de stijgende energiekosten. Dit jaar zal de rekening met gemiddeld € 334,- stijgen en dat is voor veel inwoners teveel gevraagd. Energiearmoede ligt op de loer en dat moeten we voorkomen. Daarom vragen wij van het college een proactieve houding, in plaats van afwachten op wat er komen gaat. Afgelopen maandag stelden wij daarom vragen aan het college.

Onze zorgen worden door wethouder Kampman gedeeld, hij is zich ervan bewust dat sommige inwoners het moeilijk gaan krijgen. Hij is bereid via de VNG een lobby te voeren richting het Rijk en is samen met meerdere organisaties bezig met vroegsignalering om problemen te voorkomen of om er op tijd bij te zijn.

Wij zullen de landelijke ontwikkelingen scherp in de gaten houden en zullen waar nodig weer aandacht vragen voor dit onderwerp.

Lees meer:

Gezien de recente onrust rondom deze onverwachte stijging wil de PvdA van het college het volgende weten:

  1. Deelt het college de zorgen van de PvdA dat een deel van de inwoners van Enschede deze verhoging niet kan betalen? Zo ja, wat gaat het college doen met deze zorgen? Zo nee, waarom heeft het college deze zorgen niet?
  2. Naar aanleiding van de berichtgeving afgelopen weekend blijkt onze vraag om compensatie nog te vroeg,  het Rijk is namelijk voornemens eerst te wachten op de koopkrachtberekening in maart. Blijft de vraag aan het college, wat  kunnen wij in de tussentijd pro actief doen om te voorkomen dat mensen in de problemen komen, of wat kunnen we doen als mensen daadwerkelijk al in de problemen zijn?
  3. Is het college bezig met een lobby richting Den Haag, om deze kosten zo snel mogelijk vergoed te krijgen of een toezegging te krijgen dat de compensatie zo snel mogelijk naar gemeenten wordt overgemaakt?
  4. Is het college bereid zo snel mogelijk afspraken te maken met energiebedrijven om bij betalingsproblemen sneller dan gebruikelijk te kunnen reageren, om boetes en afsluiting te voorkomen?
Yara Hümmels

Yara Hümmels

In mijn kindertijd deelden mijn broer en ik ons ‘thuis’ ook met andere kinderen. Iedereen was welkom: pleegkinderen, kinderen uit de buurt of klasgenootjes, het maakte niets uit. Altijd een plek aan tafel, of simpelweg de mogelijkheid om met de Donald Duck op de bank weg te dromen. Mijn ouders hebben mij vroeg bijgebracht dat

Meer over Yara Hümmels