“Beleggen doe je op een boterham, niet met een woning”

Door Yara Hümmels op 29 september 2022

Een woning is zoveel meer dan een stapel stenen. Het is een thuis. In ons verkiezingsprogramma ‘Thuis in Enschede’ stelden we al dat de opkoopbescherming zo snel mogelijk ingevoerd moest worden.

 

Afgelopen maandag is het gelukt, een ruime meerderheid in de raad stemde voor de invoering van de opkoopbescherming.

Enschede gaat proberen beleggers een poot dwars te zetten bij het opkopen van ‘betaalbare woningen’. Om starters meer ruimte te geven op de woningmarkt, is in het coalitieakkoord een opkoopverbod voor ‘betaalbare woningen’ beloofd. Vanaf 1 januari 2023 mogen woningen met een WOZ-waarde tot ongeveer 288.000 euro in principe niet meer gekocht worden om vervolgens te verhuren.

Dat beleggers en huisjesmelkers starters of kopers met een kleinere portemonnee de Enschedese woningmarkt uitprijzen, wordt door geen enkel gemeenteraadslid ontkent. In een groot deel van de stad komt 20 procent van de woningen die te koop worden gezet in handen van een investeerder. Dit heeft met name in de lagere prijsklassen een prijsopdrijvend effect, waardoor andere woningzoekers misgrijpen. Met ingang van 1 januari 2023 wordt het hen een heel stuk moeilijker gemaakt!

Yara Hümmels

Yara Hümmels

In mijn kindertijd deelden mijn broer en ik ons ‘thuis’ ook met andere kinderen. Iedereen was welkom: pleegkinderen, kinderen uit de buurt of klasgenootjes, het maakte niets uit. Altijd een plek aan tafel, of simpelweg de mogelijkheid om met de Donald Duck op de bank weg te dromen. Mijn ouders hebben mij vroeg bijgebracht dat

Meer over Yara Hümmels