Door op 6 juli 2015

Ruime openingstijden horeca alleen met draagvlak

De openingstijden voor de horeca worden niet volledig vrijgegeven. Dat was de uitkomst van het debat over deregulering op donderdag 2 juli in de gemeenteraad. De PvdA is er op zich geen tegenstander van, maar vond het gebrek aan draagvlak bij ondernemers doorslaggevend. Daarom stemden we tegen een amendement om de openingstijden vrij te geven.

Voorheen moesten horeca-ondernemers een ontheffingsplicht aanvragen voor openingstijden na 12.00 uur ’s nachts. Op die manier had de gemeente grip op de sluitingstijden. Die ontheffingsplicht wordt vervangen door algemene regels, waarbij voor het centrumgebied, of delen daarvan, een algemene regel geldt die de gemeente in overleg met de ondernemers vaststelt.

D66 stelde, samen met Burgerbelangen en de VVD, voor om de regels helemaal te schrappen. Echter, horeca-ondernemers werd niet gevraagd of zij daarmee konden instemmen. In het voortraject werden zij volop betrokken, waarbij ze aangaven niet voor vrijstelling te zijn. Het zou een concurrentiestrijd om de langste openingstijden worden, zeker voor kleine ondernemers geen florissant perspectief. De vraagtekens over veiligheidsaspecten werden bovendien niet weggenomen.

Standplaatsvergunning
Het voorstel voor vrijgeven van de openingstijden van de horeca maakte onderdeel uit van een pakket aan deregulering, waaronder het schrappen van de standplaatsvergunning. De wijze waarop standplaatsen voor bijvoorbeeld viskramen, oliebollenkramen en bloemenzaken in de wijken worden verdeeld, verandert. Daar krijgen de winkeliersverenigingen meer zeggenschap over. Vergroten van hun zeggenschap is mooi, zij weten immers goed wat past bij het bestaande aanbod in de winkels. Het mag echter niet zo zijn dat deze zeggenschap er toe leidt dat nieuwe partijen geen kans meer hebben op een plekje in Enschede. De wethouder zegde toe daar op te zullen letten.

Kapvergunning
De regels voor een kapvergunning worden versoepeld en de vergunning wordt voor een deel vervangen door een meldingsplicht. Alleen ‘beschermwaardige’ bomen zijn nog vergunningplichtig. Het legt een grotere verantwoordelijkheid bij grondeigenaren (en dus ook de gemeente zelf) om te zorgen dat de kettingzaag niet zomaar in beeldbepalende bomen wordt gezet.

Praktijk moet leren
Het loslaten van vergunningen heeft nog wel wat voeten in de aarde. De komende maanden moeten we bezien wat het verminderen van de regels voor een aantal zaken in de praktijk gaat betekenen. Het voornemen is om de nieuwe regels per eind september in te voeren.