Persbericht
Enschede, 25 november 2024 – Vandaag bespreekt de gemeenteraad een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) rondom evenementen in Enschede. PvdA-raadslid Marijn Ouwehand en Joffrey Vogelzang van BBE uiten grote zorgen over een voorgestelde uitzondering die het geluidsniveau bij evenementen laat oplopen van 90 naar 95 decibel (dB). “De toekomst van onze stad moet niet klinken als een eeuwige piep in je oor,” stelt Ouwehand.
Feiten en risico’s
De voorgestelde uitzondering kan volgens de PvdA ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Ouwehand, zelf afkomstig uit de muzieksector, legt uit: “Bij 90 dB is de veilige blootstellingsduur maximaal 2 uur per dag. Bij 95 dB is dat minder dan 1 uur. En bij podia, zoals op de Oude Markt, waar bezoekers vaak dichterbij staan dan de gemeten 20 meter afstand, kan het geluidsniveau dicht bij de boxen oplopen tot 107 dB. Voor bezoekers die dichter bij de boxen staan, is dit geen feestje meer, maar een uitnodiging tot gehoorschade.”
In Nederland hebben tussen de anderhalf en twee miljoen mensen last van tinnitus. Recent onderzoek laat zien dat tussen 2012 en 2021 er een toename van 33% is van het aantal mensen dat met tinnitusklachten bij de huisarts aanklopt. Vogelzang, die zelf leeft met tinnitus en ook een achtergrond in de muziek heeft, deelt zijn persoonlijke ervaring: “Dagelijks leef ik met een piep in mijn gehoor, nog niet problematisch, maar stil is het in mijn hoofd al een tijdje niet meer. Er is medisch gezien ook nog niet een echte oplossing. Het is een behoorlijk probleem. Onlangs las ik zelfs dat mensen euthanasie plegen vanwege een ondragelijk geluid dat ze dagelijks met zich meedragen. Het kan je stapelgek maken.”
Vogelzang benadrukt hoe belangrijk bewustwording is: “Was ik in mijn jongere jaren maar beter voorgelicht, had ik in mijn puberjaren maar beter geluisterd. Had ik maar oordopjes gedragen. Tegenwoordig weet ik beter. Ik draag oordoppen, overal waar ik te veel lawaai ervaar, doe ik ze in.”
Onvoldoende bescherming
De PvdA en BBE wijzen erop dat het toetsingskader niet uitlegt waarom een uitzondering tot 95 dB veilig zou zijn. “De huidige norm gaat voorbij aan de werkelijke situatie: bezoekers staan vaak veel dichterbij dan 20 meter. Het welzijn en de gezondheid van bezoekers moet altijd voorop staan, zeker bij publieke evenementen in de binnenstad” aldus Ouwehand.