Door op 4 september 2015

Opvang vluchtelingen in Enschede

Afgelopen week werd bekend dat het college van B&W voorstelt om het Esmarkerveld aan te wijzen als locatie voor de opvang van 600 vluchtelingen.

Al in december 2014 besloot de gemeenteraad dat Enschede een bijdrage wil leveren aan de opvang van vluchtelingen. Het moest gaan om een opvanglocatie voor maximaal 600 personen voor een periode van tussen de 2 en 10 jaar en niet op een geïsoleerde locatie.

Enschede neemt hiermee haar verantwoordelijkheid. Dat juichen wij toe. De aangrijpende beelden van de duizenden mensen die huis en haard ontvluchten voor oorlogsgeweld laten ons zien hoe noodzakelijk goede opvang is.

De communicatie over de locatie en de redenen van de keuze gebeurde helaas op een nogal onbeholpen manier. In juni lekte het voornemen al uit, afgelopen week lag het B&W-voorstel op straat voordat betrokken waren geïnformeerd. Daarna werd een noodscenario opgezet om snel omwonenden en betrokkenen te informeren.

Die gang van zaken heeft geleid tot veel frustraties bij inwoners. Het college blameert zich zelf hiermee en het is een valse start voor de realisatie van een vluchtelingenopvang in Enschede.

Dit neemt niet weg dat de PvdA de opvang van vluchtelingen in Enschede en de vestiging van een goede opvanglocatie van harte ondersteunt.

Met het aanwijzen van een locatie is het asielzoekerscentrum er nog niet. In de maanden er na moet er hard worden gewerkt om alles in orde te maken. De randvoorwaarden moeten op orde zijn om als Enschede onze tijdelijke stadgenoten een warm welkom te kunnen geven.

Dat vraagt nogal wat en daarbij moet de samenwerking tussen gemeente en bewoners een stuk beter zijn dan de gebrekkige communicatie van de afgelopen maanden.