Narda’s Update over de WMO

Door Narda Teke-Bozkurt op 10 november 2023

Betrokkenheid en zorgen

Als vertegenwoordiger van onze politieke partij ben ik ten zeerste betrokken bij de welzijnsbelangen van onze burgers en de integriteit van ons zorgstelsel. Daarom wil ik graag met jullie delen dat ik ernstige zorgen heb over de voorgenomen wijziging van de Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Rechtszekerheid is een van de fundamenten van een rechtvaardige samenleving. Het stelt mensen in staat om hun rechten en plichten te begrijpen en te plannen voor de toekomst, met name als het gaat om zorg en ondersteuning. We moeten ervoor zorgen dat de regels en voorwaarden met betrekking tot de WMO consistent en begrijpelijk zijn, zodat onze burgers hun zorgbehoeften kunnen plannen en erop kunnen vertrouwen dat ze de benodigde ondersteuning zullen ontvangen.

Wat zijn mijn zorgen?

De voorgenomen wijzigingen in de WMO-verordening zouden de rechtszekerheid in geding kunnen brengen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor onze burgers die afhankelijk zijn van deze ondersteuning. Verwarring en onzekerheid kunnen ontstaan, omdat de voorgestelde wijzigingen mogelijk leiden tot veranderingen in de voorwaarden, criteria en beschikbare diensten.

Aankomend amendement

In reactie op deze zorgen ben ik momenteel bezig met de voorbereiding van een amendement dat tot doel heeft de rechtszekerheid van onze burgers te waarborgen en ervoor te zorgen dat de voorgenomen wijzigingen in lijn zijn met onze welzijnsdoelstellingen. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat dit amendement de belangen van onze gemeenschap op de best mogelijke manier dient.

Ik heb op 9 oktober al een amendement ingediend welke tijdens de raadsvergadering behandeld zou worden. Echter, een minuut voor aanvang heeft het College het raadsvoorstel ingetrokken. Uit navraag is gebleken dat het College voornemens was om de verordening aan te passen.

Op 4 november 2023 hebben wij een “aangepaste” versie van de verordening ontvangen. Hieruit bleek dat de verordening (bijna) niet is gewijzigd.

Samen met een groot deel van de raad bereid ik momenteel een amendement voor waarbij de rechtsbescherming van de inwoners wel wordt gewaarborgd. Ik ben ervan overtuigd dat we samen kunnen werken aan een zorgstelsel dat de welzijnsbelangen van onze inwoners waarborgt en ervoor zorgt dat zij de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om een waardig en zelfstandig leven te leiden.

Ik zal jullie op de hoogte houden van de voortgang en verdere stappen met betrekking tot dit amendement.

Laten we gezamenlijk streven naar een zorgstelsel dat rechtvaardig en zeker is voor iedereen.

Narda Teke-Bozkurt

Narda Teke-Bozkurt

Ik ben Narda Teke-Bozkurt. Ik ben getrouwd met Mustafa en moeder van drie geweldige kinderen. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als sociaal advocaat. Daarnaast werk ik ook als docent recht bij Saxion in Deventer. Ik ben enorm geïnteresseerd in de maatschappelijke kwesties die we in Enschede moeten oplossen. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg,

Meer over Narda Teke-Bozkurt