Maidenspeech: het bouwen van vijf recreatie-lodges

Door Paul Oonk op 7 december 2023

Recreatie lodges

Op 4 december was het zo ver, mijn ‘maidenspeech’ in de raad. Het bouwen van vijf recreatie-lodges in het buitengebied was het onderwerp. Dit voorstel kwam voor afgelopen zomer via stadsdeelcommisie Noord voor het eerst langs. In deze heftige vergadering met veel insprekers werd duidelijk dat er hier twee dingen spelen, de communicatie met de omgeving en de meer fundamentele discussie óf we in dit geval willen bijbouwen in het buitengebied.

Participatie

De participatie was de reden dat het voorstel flink is uitgesteld. Over de zomer zijn er meerdere gesprekken geweest tussen initiatiefnemer, noabers en gemeente. Dit heeft het contact hersteld en onderling begrip vergroot, ondanks dat er verschil van mening bleef bestaan. Uiteindelijk bleek dat ook de gemeente nog wel wat steken heeft laten vallen.

Gids Buitenkans

De transitie die we verlangen van agrarische bedrijven met betrekking tot stikstof en natuur-inclusief boeren vraagt ook flexibiliteit van ons. Om dit mogelijk te maken zijn er sinds vorig jaar meer mogelijkheden middels de zogenoemde “Gids Buitenkans”. Een van de uitgangspunten is om de verstening zo veel mogelijk tegen te gaan. Echter worden nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied niet op slot gezet en blijven uitzonderingen mogelijk. Binnen deze uitzonderingen valt volgens ons ook dit plan. Het plan versterkt de natuur door water beter vast te houden en door de toegewezen compensatie gebieden, waar de agrarische bestemming wordt omgezet in bos. Daarnaast worden de lodges zo goed mogelijk ingepast in het landschap, door bijvoorbeeld gedeeltelijk ondergronds of juist in de boomkronen. De recreatiewoningen dragen daarnaast bij aan de duurzame transitie van het landbouwbedrijf. Daarom hebben we uiteindelijk kunnen instemmen met het voorstel. Het voorstel is uiteindelijk met een ruime meerderheid aangenomen.

 

Paul Oonk

Paul Oonk

Hallo, ik ben Paul Oonk en ik voel me al anderhalf jaar helemaal thuis in Enschede. Ik ben opgegroeid in Weerselo en als ‘hunkertukker’ ben ik na mijn studie aardwetenschappen en wat omzwervingen weer terug op mijn oude honk. Ik werk nu als mijnbouwkundige in de zoutwinning. Ik verbaas me er over hoe weinig technisch

Meer over Paul Oonk