Door op 16 februari 2015

Indrukwekkend verslag van hulp aan vluchtelingen in Irak

Op vrijdagavond 13 februari organiseerde de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) een bijeenkomst met zr. Yosé Höhne-Sparborth, actief in diverse kerkelijke en vredesorganisaties. De gemeenteraadsleden waren ook uitgenodigd. Ik was er namens de PvdA bij. Het was een drukbezochte avond.

Zr. Yosé Höhne-Sparborth ging in 2002 als lid van een Europese delegatie naar Irak om kennis te maken met de mensen waar “wij” oorlog tegen zouden gaan voeren. In Irak ontmoette zij onder andere toen nog pater Yousif Thomas Mirkis. Sindsdien is ze meerdere malen in Irak geweest, zowel in Bagdad als Mosul, en heeft Yousif Thomas Mirkis een aantal bezoeken aan Nederland gebracht.

Afgelopen oktober was Mirkis, inmiddels aartsbisschop van Kirkuk, te gast bij ABM om te vertellen over de opvang van vluchtelingen uit Mosul en omgeving door de kerken in zijn bisdom. Yosé bood aan om dit zware kerkelijke werk te helpen ondersteunen en is hem in november nagereisd naar Kirkuk.

Nu, twee maanden later, is ze weer in Nederland teruggekeerd en ABM vond haar bereid om te komen vertellen over haar ervaringen met de vluchtelingen uit Mosul en degenen die hen proberen te helpen.

Zij had veel foto’s gemaakt en nam ons aan de hand daarvan mee in haar bezoek aan het gebied. Duidelijk werd dat het om heel veel vluchtelingen gaat. Goed was om te zien dat, hoe primitief soms ook, de noodhulp zijn werk in dit gebied goed doet.

Bijzonder was ook om te horen hoe christenen en moslims met elkaar proberen op een goede manier samen te leven en hoe de verschillende geestelijk voorgangers vooral saamhorigheid en het samen leven proberen te bevorderen. Ik was er zeer van onder de indruk.

Voor mijn eigen beleving heeft deze avond en de ellende die ik zag nogmaals bevestigd dat IS niets met geloof te maken heeft. Het is een terroristische beweging, die nietsontziende oorlog voert tegen de mensheid. Internationaal optreden is nodig om deze beweging, en het bloedvergieten van heel veel onschuldige mensen, te stoppen.