Door op 9 juli 2015

Het verlies en de ambitie

Op de valreep van de zomervakantie kijk ik even terug naar een bewogen periode waarin we langzaam als fractie wat ruimte krijgen om van betekenis te zijn voor Enschede.

Als oppositie zitten we in de gemeenteraad vaak klemvast en moeten met lede ogen aanzien hoe de huidige coalitiepartijen keuzes maken die wij niet kunnen keren. Of het nu gaat om de zeer magere doelen van het actieprogramma duurzaamheid, het ter discussie stellen van het kwijtscheldingsbeleid of de bezuinigingen op de bieb en Twentse Welle. Voor het invloed hebben op politieke keuzes moet je steun krijgen van coalitiepartijen en die is vaak ver te zoeken.

Enschede is belangrijk; het politieke spel is fundamenteel veranderd. De fractie is een kleine club en er is met maar de helft aan mensen veel werk te verzetten. We spelen het politieke spel mee en moeten vaak ons verlies voelen. Tijd nemen om te reflecteren is er nauwelijks, maar er is veel geleerd.

Eén van de keuzes die ik heb gemaakt, is de komende tijd ruimte te zoeken in het aanjagen van het gesprek over de stad. Daar ligt behoefte en enthousiasme. Bij onze eigen leden, maar ook bij mensen met andere politieke opvattingen.

Het mag niet uit zijn met ambitie en aanpakken van projecten in de stad. We moeten geen stad zijn van problemen en armoede. Natuurlijk hebben we oog voor het sociale beleid en moeten we de belangen beschermen van minima en mensen die zorg en hulp nodig hebben. Maar we moeten ook aan de slag met de ambities om de stad verder te ontwikkelen.

Na de zomervakantie zwengelen we daarover het debat aan in stadsdeel Centrum. Van mij mag u daarover regelmatige berichten verwachten.

Als u onderwerpen heeft waaraan wij aandacht moeten besteden in het debat over de stad, dan bent u van harte welkom om die onder onze aandacht te brengen.

Een warme en ontspannen vakantie gewenst.