Graag veel meer sociale woningen, maar enthousiast over dit initiatief.

13 september 2022

Het is niemand ontgaan dat er een zeer grote vraag is naar meer betaalbare (sociale) huurwoningen in Enschede. De gemiddelde zoektijden zijn volgens de laatste gegevens al een jaar, maar dat betekent dat er mensen zijn die al jaren zoeken naar een huis. Voor een huurwoning melden zich soms wel 1000 geïnteresseerden. Het is de Enschedese PvdA al jaren een doorn in het oog dat er niet voor elke Enschedeër een passend huurhuis te vinden is.
Vanuit de Crisis en Herstelwet heeft Enschede nu de mogelijkheid snel aan de slag te gaan. Deze wet zorgt ervoor dat met verkorte procedures het aantal woningen snel kan worden uitgebreid. Bijna de hele Enschedese gemeenteraad heeft ingestemd om de mogelijkheden in de wet nu ook in Enschede in te zetten, zodat er snel kan worden gestart met het bouwen van nieuwe woningen. Het doel is om ongeveer 200 huurwoningen in 2 jaar te bouwen. De Gemeente Enschede, De Woonplaats, Stichting Jongerenhuisvesting Twente stellen nu, na nauwe afstemming met alle partijen, de volgende plekken voor:

1. Stroink; 24 appartementen, 15 grondgebonden woningen
2. Zuidzijde Maiskavel Ekersdijk; 52 grondgebonden woningen
3. Paulus Moreelsestraat; 30 appartementen, 28 grondgebonden woningen
4. Fazantstraat; 30 appartementen

Nadat met de omwonenden is gesproken zal de gemeenteraad uiterlijk november akkoord geven op deze locaties, en zouden de woningen halverwege 2023 gereed moeten zijn voor bewoning. De Enschedese PvdA wil nog veel meer sociale woningen bijgebouwd hebben, maar we zijn enthousiast over dit breed gedragen initiatief.