Door op 17 januari 2014

Enschede: stad met toekomst!

Onze ambities voor Enschede zijn hoog. De stad kampt met het grote probleem van werkloosheid. Gelukkig is er een krachtige nieuwe basis in de economie ontstaan. Technologie, ontwikkeld op de universiteit, en goed opgeleide jongeren van universiteit, Saxion en het ROC vormen de basis van die nieuwe economie in Twente. Kennispark als regionale samenwerking tussen Universiteit, Saxion, gemeenten, provincie en bedrijven, laat zien dat er ook in deze tijd nieuwe banen ontstaan. Ondernemers steken hun nek uit en investeren in hun bedrijven. Zij tonen zich meer en meer bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en helpen steeds meer bij de reïntegratie van werklozen en arbeidsgehandicapten. Enschede heeft een goed vangnet voor mensen die hulp nodig hebben en dat moeten we behouden. De gemeente moet blijven investeren, niet alleen in mensen maar ook in de stedelijke kwaliteit. Het centrum van de stad vitaal; culturele, sport-, welzijns- en zorgvoorzieningen toegankelijk en bereikbaar voor iedereen; de wijken leefbaar en veilig.

De gemeente wil nabij zijn en dat moet ook gelden voor de politiek. PvdA’ers maken deel uit van de gemeenschap. We nemen deel aan allerlei netwerken en dragen onze mening uit, in een land waarin de democratie verandert door nieuwe media en een steeds beter geïnformeerde bevolking. Nabijheid en toegankelijkheid – dat vragen mensen van de politiek. Wij hebben hoge verwachtingen van mensen die werken voor de publieke zaak; respect, open en gewetensvol handelen is de norm, niet bureaucratisch, vormelijk en instrumenteel.

Vertrouwen in Enschede is het motto van dit college en het coalitieakkoord. Toen we dat motto vier jaar gelden afspraken, kon ik niet weten hoe actueel dat op dit moment in ons hele land zou zijn. We hebben een start gemaakt in Enschede met een fundamentele verandering van werken van onze gemeente, in de stad en in de wijken/dorpen – samen met partners en onze inwoners. We oogsten daarvoor zelfs landelijk waardering. Aan Pathmos zijn al vele werkbezoeken gebracht en de vitale sportverengingen en de Enschedese wijkteams zijn een inspiratiebron voor velen.

Politici en bestuurders van de PvdA nemen landelijk en lokaal verantwoordelijkheid voor het herinrichten van systemen die niet meer goed functioneren of te kostbaar zijn geworden. De opdracht is maatwerk en de menselijke maat in de uitvoering van beleid. Beslissingsruimte vraagt om ruimte en niet om verstikkende keurslijven van regels. Het decentraliseren van verantwoordelijkheden moet de gemeenten ruimte geven om de verantwoordelijkheden voor werk, zorg en participatie op maat uit te voeren. De lokale politiek geeft daaraan leiding en onze fractie draagt als grootste al jaren een grote verantwoordelijkheid.

Ik ben trots op het werk dat we als PvdA doen voor Enschede en Twente en hoop dat de kiezer ons de kans geeft om daaraan verder te werken. Enschede heeft toekomst als we er samen wat van maken; sterk en sociaal!