Door op 11 september 2015

Enschede pot geen zorggeld op

In Enschede blijft geen geld voor zorg op de plank liggen en het budget wordt geheel besteed aan waar het voor bedoeld is. Dat antwoordde wethouder Jurgen van Houdt op vragen van de PvdA in de Stedelijke commissie op 7 september. Aanleiding voor de vragen waren geluiden dat gemeenten zorggeld oppotten of anders besteden.

Die geluiden kwamen van Zion Joustra, directeur van TSN, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. TSN verkeert in problemen en ontslaat 436 vaste medewerkers. Ook wordt van 218 medewerkers het contract voor bepaalde tijd niet verlengd. Het is de vijfde reorganisatie op rij. Verschillende andere thuiszorgorganisaties zeggen eveneens dat zij in problemen dreigen te komen.

Dit is een direct gevolg van ‘extreme’ bezuinigingen die worden doorgevoerd en van het feit dat gemeenten de vergoeding die zij krijgen voor thuiszorg niet geheel aan thuiszorg uitgeven, maar oppotten of gebruiken voor andere doeleinden. Volgens Jongstra blijft er zo bij gemeenten veel zorggeld onbesteed.

Dit heeft ingrijpende gevolgen voor zowel de mensen die zijn aangewezen op huishoudelijke hulp, als voor medewerkers die hun baan (dreigen te) verliezen. Als PvdA hebben we het college gevraagd of in Enschede ook sprake is van oppotten en zo ja, of het college het geld dan meer in wil zetten voor het doel waarvoor het bedoeld is. Ook wilden we weten of Enschede, gezien de actuele ontwikkelingen, voorbereid is om in te kunnen spelen op situaties waarin thuiszorgorganisaties ‘omvallen’.

Van oppotten of anders uitgeven blijkt dus geen sprake. Er is niet echt een plan om in te spelen op een situatie waarin een aanbieder geen zorg meer kan leveren. Het college zal dan zo snel mogelijk met andere aanbieders om de tafel om de gaten die vallen, op te vangen.