Door op 11 december 2014

Enschede moet verantwoording nemen voor opvang vluchtelingen

Door alle onrust over de hele wereld is het aantal vluchtelingen dat naar Nederland trekt op dit moment groot. De extra grote toestroom zorgt voor overvolle reguliere opvangplaatsen. Ook onze stad moet verantwoordelijkheid nemen en plaatsen beschikbaar stellen. Enschede gaat op zoek naar een locatie voor 600 asielzoekers, zo is de strekking van het raadsvoorstel dat dinsdag 9 december in de Stedelijke raadscommissie werd behandeld. De PvdA juicht die inzet toe.

Onlangs meldde het Centrum Opvang Asielzoekers (COA) zich bij de gemeente Enschede om te zoeken naar een locatie voor de opvang van asielzoekers. Daarbij dacht het COA zelf aan de luchthaven, maar dat is voor ons geen optie. Als er vluchtelingen komen, dan moeten op die op een goed bereikbare plek worden gehuisvest, waar ze ook gebruik kunnen maken van voorzieningen in de buurt als winkels, scholen, etc. Wegstoppen in de bossen is voor de PvdA geen optie.

Enschede gaat nu op zoek naar een locatie voor 600 vluchtelingen. Eerst tijdelijk, maar er wordt ook gekeken naar een kleinere opvanglocatie voor de langere termijn. Wat de PvdA betreft, is het niet per se zo dat alle vluchtelingen op één plek moeten worden opgevangen. Als het geschikter blijkt dat op twee of meerdere kleine locaties te doen, dan kunnen wij ons daar helemaal in vinden. De invloed op de omgeving is mogelijk wat minder bij kleine locaties. Ook zijn daarvoor wellicht meer geschikte panden te vinden.

De PvdA heeft in het debat aangegeven dat de gemeente moet faciliteren dat de vluchtelingen echt worden opgenomen in de samenleving. Een mooi voorbeeld daarvan zien we in Zwolle. “Er zijn veel activiteiten vanuit de stad zelf om dingen met de vluchtelingen te doen. Sportverenigingen zijn bijvoorbeeld bij elkaar gaan zitten om te kijken welk sportaanbod ze kunnen bieden aan de vluchtelingen. Zo zijn er voetbalclubs die op woensdagen voetbalwedstrijden organiseren, hardloopclubs die ook meteen schoenen leveren aan de mensen die willen lopen en een outdoor club die vorige week een parcours had uitgezet. Dat is heel spontaan ontstaan”, aldus Frankwin Mussche van de PvdA Zwolle op de website van het Centrum voor Lokaal Bestuur.