Door op 8 januari 2016

Eerste stappen op weg naar verkiezingsprogramma 2018

Op maandag 4 januari vond een eerste bijeenkomst plaats over het traject richting het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Het leek ons goed dat we in het verkiezingsprogramma zouden kunnen komen tot een centraal principe (waar staan we eigenlijk voor?), een visie op de stad (wat is er in de stad aan de hand?) en tot thema’s die belangrijk zijn of worden (wat betekent dat dan voor onze concrete standpunten?).

Als centraal principe kwam solidariteit naar voren. Bij de visie op de stad bespraken we de sterke veranderingen in de wereld en de positie van Enschede en de regio Twente. Investeringen in de stad mogen best wat kosten, als de versterking van de stad uiteindelijk maar ten goede komt aan iedereen. Zo verbonden we de eerste contouren van een visie met het principe van solidariteit.
Als relevante thema’s kwamen naar voren openbaar vervoer, ruimtelijke ordening, de centrumfunctie van Enschede in de regio, cultuur, zorg, arbeid en inkomen, onderwijs en de uitdagingen rond vluchtelingen.

We nemen voor het traject ruim de tijd, zodat we uitgebreid kunnen debatteren over uitgangspunten en opvattingen binnen de afdeling en ook erbuiten. Zo werd al geconstateerd dat we moeten gaan praten met burgers, met allerlei organisaties in de stad, met deskundigen, met de afdelingen in omliggende gemeenten en met andere politieke partijen en belangenclubs.

De volgende bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 26 januari, om 20.00 u. stadhuis. We hebben afgesproken dat de deelnemers aan de afgelopen eerste bijeenkomst nadenken over de relatie tussen principe, visie en thema en daar andere mensen bij betrekken. Zo willen we komen tot een eerste, voorlopige en ruwe schets van een mogelijke hoofdlijn. Een belangrijk uitgangspunt is dat alles altijd open staat voor debat, ook als je niet bij eerdere bijeenkomsten bent geweest.

We nodigen iedereen zeer hartelijk uit voor de volgende bijeenkomst op de 26e!