De rechtszekerheid van onze burgers waarborgen in de WMO

Door Narda Teke-Bozkurt op 9 december 2023

Beste partijgenoten, lezers,

Ik hoop dat deze boodschap jullie in goede gezondheid bereikt. Graag wil ik jullie uitgebreider informeren over recente ontwikkelingen met betrekking tot de Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Als jullie vertegenwoordiger in de gemeenteraad ben ik actief betrokken geweest bij deze kwestie, die diepgeworteld is in mijn inzet voor sociale rechtvaardigheid en gelijke toegang tot zorg.

Onlangs heb ik een amendement en twee moties ingediend met als doel de rechtszekerheid van onze burgers te waarborgen in het licht van voorgestelde wijzigingen in de WMO-verordening. Deze veranderingen dreigden onduidelijkheid te scheppen en onzekerheid te veroorzaken, vooral voor degenen die afhankelijk zijn van de WMO-ondersteuning. Mijn doel was om ervoor te zorgen dat de regels en voorwaarden duidelijk en consistent blijven, zodat onze inwoners hun zorgbehoeften kunnen plannen en vertrouwen op de benodigde ondersteuning.

Het amendement

Ik ben verheugd jullie te kunnen mededelen dat het amendement is aangenomen door de gemeenteraad. Dit betekent dat we gezamenlijk hebben gewerkt aan het behoud van de rechtszekerheid voor onze burgers en het waarborgen van een stabiel kader voor de WMO. Doel van het amendement zal ik hieronder kort toelichten:

Afwijzen van WMO-Aanvraag vanwege Slecht Onderhoud Woning, maar actief zoeken naar een passende oplossing:

Het amendement richt zich op het waarborgen van de toegang tot WMO-ondersteuning, zelfs in gevallen waarin de woning van de aanvrager slecht onderhouden is. In plaats van een afwijzing op basis van woningonderhoud, spoort het amendement aan om actief samen te werken met de aanvrager om tot een passende oplossing te komen. Dit benadrukt de inzet voor het bieden van ondersteuning aan mensen die het nodig hebben, ongeacht de staat van hun huis.

Moties

Daarnaast heb ik ook twee moties ingediend, gericht op het verbeteren van specifieke aspecten van de zorg binnen onze gemeente. Hieronder zal ik de onderwerpen van de moties toelichten:

1. Versturen van Ontvangstbevestiging van melding en/of aanvraag:

De motie beoogt de transparantie en communicatie tussen de gemeente en de inwoners te verbeteren. Er wordt vaak geen bevestiging van ontvangst gestuurd na een melding en/of aanvraag. De melder/aanvrager weet dus niet of iets ontvangen is of in behandeling is genomen.

Waarom is een bevestiging van melding/aanvraag belangrijk? Dat heeft te maken met de beslis termijnen. Als het college denkt dat een melding op een latere datum binnen is gekomen schuift de beslistermijn.

Naar aanleiding van meldingen en aanvragen voor WMO-ondersteuning zal de gemeente een formele ontvangstbevestiging versturen. Dit draagt bij aan de rechtszekerheid van de inwoners en geeft hen de zekerheid dat hun melding of aanvraag in behandeling is genomen.

2. Afwijzen van WMO-Aanvraag bij medische noodzaak vanwege voorliggende voorziening:

Deze motie heeft als doel de zorgtoegang te waarborgen voor personen met een medische noodzaak, zelfs wanneer er een voorliggende voorziening aanwezig is. Een voorliggende voorziening is een algemeen beschikbaar artikel zoals een douchebeugel. In principe is die door iedereen aan te schaffen. Maar het kan zo zijn dat iemand niet de financiële middelen heeft om een medisch noodzakelijk voorliggende voorziening aan te schaffen.

Het idee is om te voorkomen dat WMO-aanvragen puur worden afgewezen op basis van het feit dat er al een bestaande voorziening is, zonder rekening te houden met individuele medische behoeften. In sommige gevallen hebben mensen ondanks bestaande voorzieningen nog specifieke noden op medisch gebied en dit niet kan betalen. Dit kan resulteren dat een inwoner, ondanks een voorliggende voorziening, niet de voorziening kan betalen en daardoor praktisch gezien zonder voorziening komt te zitten. In het geval van de douchebeugel: men heeft deze echt nodig vanwege een medisch probleem maar kan deze niet betalen.

De motie benadrukt het principe van “zorg op maat” en erkent dat medische behoeften, ondanks dat het voorliggend is, soms niet betaalbaar is. Wat voor de een betaalbaar is, kan voor een ander niet onbetaalbaar en daardoor onbereikbaar zijn. Het is belangrijk om bij de beoordeling van WMO-aanvragen te kijken naar de individuele (medische en financiële) omstandigheden en op zoek te gaan naar passende oplossingen zodat de voorziening voor iedereen bereikbaar is ongeacht hoe dik je portemonnee is.

Beide moties zijn gericht op het versterken van de relatie tussen de gemeente en haar inwoners, waarbij de nadruk ligt op begrip, communicatie en samenwerking. Door een ontvangstbevestiging te versturen, vergroten we de duidelijkheid en zekerheid voor de indieners van meldingen en aanvragen. Tegelijkertijd benadrukt de tweede motie de intentie om inwoners actief te ondersteunen bij het vinden van oplossingen, zelfs als er sprake is van slecht onderhoud aan de woning. Dit sluit aan bij de bredere doelstelling van het waarborgen van een inclusieve en ondersteunende gemeenschap voor alle inwoners.

Unaniem aangenomen

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het amendement en de beide moties, wat aantoont dat we als politieke gemeenschap gemeenschappelijke doelen hebben als het gaat om het welzijn van onze inwoners.

Als leden van de PvdA hebben we altijd gestreefd naar een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Deze recente successen benadrukken het belang van onze gezamenlijke inzet voor sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen. Ik ben dankbaar voor jullie steun en betrokkenheid bij deze kwesties. Samen kunnen we blijven werken aan een gemeente waarin de belangen van onze inwoners centraal staan en waar rechtszekerheid en kwalitatieve zorg voorop blijven staan.

Vragen?

Mochten jullie verdere vragen hebben of meer details willen bespreken, sta ik altijd open voor een gesprek. Ook verzoek ik u om bij problemen c.q. klachten rondom WMO mij te contacteren zodat onze fractie kan toezien op de uitvoering van het amendement en de beide moties. Samen bouwen we aan een rechtvaardige en betere toekomst voor onze gemeenschap!

 

Narda Teke-Bozkurt

Narda Teke-Bozkurt

Ik ben Narda Teke-Bozkurt. Ik ben getrouwd met Mustafa en moeder van drie geweldige kinderen. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als sociaal advocaat. Daarnaast werk ik ook als docent recht bij Saxion in Deventer. Ik ben enorm geïnteresseerd in de maatschappelijke kwesties die we in Enschede moeten oplossen. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg,

Meer over Narda Teke-Bozkurt