Betaalbare woningen voor starters in Enschede, vervolg

Door Yara Hümmels op 6 mei 2021

In een vorig bericht namen we jullie mee in de politieke vragen en antwoorden over ‘starters vinden geen woning’. Dit onderwerp laten we niet los, dus deze week heb ik (samen met Vic van Dijk D66) weer vervolgvragen gesteld. Een paar vragen hier uitgelicht:

Wij willen weten hoe het college aankijkt tegen bijvoorbeeld het gebruik maken van de ‘Koopgarant regeling’ of de mogelijkheid om grond (in eigendom van de gemeente) in prijs te verlagen zodat je daarmee de betaalbaarheid voor bepaalde groepen vergroot.

Ook willen we helderheid over de mogelijkheden van ‘actief grondbeleid’. Want, als je daarmee bepaalde doelen voor de stad kan behalen, zoals voldoende passende en betaalbare woningen voor alle inkomensgroepen, groeien naar 170.000 inwoners en talent vasthouden, dan wil ik als raadslid weten hoe wij dit mogelijk kunnen maken. Dan zijn we namelijk zelf weer aan zet en hebben we regie op dit levensgrote vraagstuk.

Als laatste willen wij van het college weten wat zij kan doen voor al die inwoners die nu in een ‘vicieuze cirkel’ zitten en geen eerste eigen woning kunnen kopen. Deze inwoners verdienen teveel voor een sociale huurwoning, moeten daardoor duurder particulier huren en bouwen daarmee niet de noodzakelijke spaarpot op om mee te nemen naar een koopwoning. Tegelijkertijd worden zij overboden bij de betaalbare koopwoningen door beleggers die de woning vervolgens weer particulier verhuren voor een torenhoge huur. Volgens ons is dit een zeer onwenselijke ontwikkeling. Een eerste conclusie is dat er dus meer goedkope koopwoningen beschikbaar zullen moeten komen voor deze groep met zelfbewoonplicht. En een tweede conclusie is dat het huidige beleid van de gemeente om meer ‘middenhuur’ woningen te bouwen op geen enkele manier een oplossing biedt voor inwoners die nu in de ‘vicieuze cirkel’ zitten.

In de nieuwsbrief van juni lezen jullie meer!

Yara Hümmels

Yara Hümmels

In mijn kindertijd deelden mijn broer en ik ons ‘thuis’ ook met andere kinderen. Iedereen was welkom: pleegkinderen, kinderen uit de buurt of klasgenootjes, het maakte niets uit. Altijd een plek aan tafel, of simpelweg de mogelijkheid om met de Donald Duck op de bank weg te dromen. Mijn ouders hebben mij vroeg bijgebracht dat

Meer over Yara Hümmels