Door op 24 januari 2014

Aanpassingen kruispunt Mooienhof/Kuipersdijk in de maak

Een tijdje terug is de geheel nieuw aangelegde Mooienhof weer in gebruik genomen. Daarbij is de verkeerssituatie aan de zijde van de Kuipersdijk veranderd. Door de komst van de derde ingang van de Van Heekgarage en het bereikbaar maken van die ingang voor automobilisten was het nodig om het kruispunt Kuipersdijk/Mooienhof anders in te richten. Daarbij werd er in eerste instantie van uit gegaan dat automobilisten wel vanaf de Kuipersdijk rechtdoor mochten de parkeergarage in, maar niet rechtsaf de Mooienhof in. Komende vanuit de Parkeergarage mag je dan wel weer linksaf de Mooienhof in en rechts de Edo Bergsmalaan. En vanuit de Mooienhof mag je rechts de parkeergarage in en rechtdoor de Edo Bergsmalaan in. Ingewikkeld allemaal, maar met borden werd aangegeven wat wel en niet mag.

Probleem was echter dat die borden niet allemaal duidelijk zijn en dat het er veel zijn. Er zijn inmiddels al wat aanpassingen gedaan. De wegmarkering op de Mooienhof blijkt voor verwarring te zorgen. Er staat een pijl op het wegdek die bij veel weggebruikers de indruk geeft dat ze zich in een eenrichtingsstraat bevinden. Daarnaast wordt het stukje busbaan bij V&D door veel automobilisten gebruikt om naar de Ripperdastraat te rijden.

Samen met verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren ben ik ter plekke gaan kijken om te zien hoe een en ander binnen korte tijd op te lossen is. De wethouder was het eens met de conclusie dat er aanpassingen nodig zijn om het kruispunt te optimaliseren. Dinsdagavond 21 januari deed hij hier mededelingen over in de stadsdeelcommissie Centrum. Er moet een nieuw verkeersbesluit genomen worden om het rechtsaf slaan van de Kuipersdijk naar de Mooienhof mogelijk te maken, dan kunnen ook de borden weg die nu afgeplakt zijn. Een aantal onduidelijke borden wordt vervangen en zo nodig verplaatst. De wegmarkering is iets minder eenvoudig weg te halen, maar ook hier wordt een oplossing voor gezocht. De busbaan langs V&D blijft een busbaan, dus niet bestemd voor ander verkeer.

Het was even puzzelen, maar ik verwacht dat het kruispunt na deze verbeteringen voor iedereen duidelijk en overzichtelijk is.