Aan de slag met basisbanen

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 8 juli 2021

Bij de behandeling van de Zomernota afgelopen maandag is onze motie basisbanen unaniem aangenomen door de Raad. Een motie die we samen met het CDA, D66, VVD en BBE indienden. Wij zijn zeer verheugd dat wij nu aan de slag gaan om voor minimaal 25 mensen uit de doelgroep een duurzame basisbaan te creëren.

Dit betekent dat mensen langer dan 2 jaar in de uitkering en werkloos, die geen reële kans maken op regulier werk en minimaal 5 reïntegratie trajecten hebben afgerond weer mee kunnen doen. Zo wordt de doelgroep in het onderzoek dat bureau Nautus voor de gemeente uitvoerde gedefinieerd. Een onderzoek waar wij toe opriepen. Klik op de link om het onderzoek in te kunnen zien: Bijlage Verkennend onderzoek basisbanen (1).pdf

Basisbaners doen waardevol werk in de buurt en voor de buurt: helpen op het sportpark, ondersteunen in een verpleeghuis of buurthuis. Voor hen persoonlijk betekent dit vaak een einde aan een sociaal isolement en meer zingeving in het leven. Plus een betere fysieke en mentale gezondheid.

Nu maar hopen dat de politici in Den Haag ook losbreken uit de oude manier van denken over ‘regulier’ werk. Laten we zorgen dat iedereen op een passende manier kan werken voor z’n geld, waarde kan toevoegen aan de maatschappij en aan zichzelf. Daar hebben we allemaal baat bij. In Enschede gaan we er alvast mee van start.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra