Door op 6 maart 2015

PvdA stelt vragen over financiële situatie FC Twente

De PvdA wil helderheid van het College van B&W over de vraag in hoeverre de samenwerking met FC Twente in gevaar komt door de financiële positie van de eredivisieclub. De fractie zal daarover vragen stellen in de Stedelijke Commissie van maandag 9 maart. Onlangs kreeg FC Twente van de KNVB drie punten aftrek in de competitie vanwege de financiële perikelen bij de club.

FC Twente is een belangrijke partner van de gemeente in sociaal-maatschappelijke projecten en bovendien heeft de gemeente een lening voor het stadion uitstaan bij de club. De Partij van de Arbeid wil graag weten in hoeverre deze samenwerking in gevaar komt. Projecten als Scoren in de Wijk dragen in belangrijke mate bij aan de sociale doelstellingen van de gemeente en de uitstaande miljoenenlening bij FC Twente is substantieel.

De PvdA vraagt ook om toenadering te zoeken tot FC Twente om te kijken wat de gemeente kan betekenen voor de club om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen. Partnerschap betekent immers er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. In haar vijftigjarig bestaan is FC Twente altijd een belangrijk uithangbord voor de stad geweest en is er een sterke band ontstaan tussen de club en de inwoners van de stad.

Dat mag overigens wat de PvdA betreft niet leiden tot een gemeentelijke bijdrage aan FC Twente. En ook de lening moet gewoon conform de overeengekomen voorwaarden worden terugbetaald. Wel kan de gemeente kijken welke randvoorwaarden er voor kunnen zorgen dat de bedrijfsvoering van de club weer gezond kan worden, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen of in de samenwerking in projecten.

De vragen zijn als volgt:

Afgelopen week werden we onaangenaam verrast door de berichtgeving rond de financiële perikelen van FC Twente en de drie punten die de KNVB daarom in mindering bracht in de eredivisie.
FC Twente is een uithangbord voor onze stad, kent een grote en trouwe aanhang onder de bevolking en is een belangrijke partner in sociaal-maatschappelijke projecten.

Bovendien is er sprake van een financiële relatie met de gemeente door de lening die we hebben verstrekt aan de club.

De Partij van de Arbeid heeft naar aanleiding hiervan de volgende vragen aan het College:

1. Is het College bekend met de huidige financiële situatie van FC Twente en is daarover contact geweest met de directie van de club?

2. In hoeverre wordt de actuele financiële situatie van FC Twente een risico geacht voor het terugbetalen van de uitstaande lening en voor de deelname van de club in sociaal-maatschappelijke projecten?

3. In de afgelopen jaren was de KNVB met regelmaat van mening dat de financiën van FC Twente niet op orde waren, wat o.a. leidde tot een indeling in een lagere licentie-categorie. Echter, de gemeente Enschede is steeds van mening geweest dat de financiële situatie van FC Twente geen gevaar opleverde voor de lening. Laat het College zich door de KNVB informeren over de inhoudelijke gronden van haar oordeel m.b.t. FC Twente en toetst het college dit aan het oordeel van de gemeente Enschede?

4. Bij partnerschap hoort dat je voor elkaar op komt in goede, maar ook in slechte tijden. Op welke wijze zoeken we als gemeente actief de toenadering tot FC Twente om hen te ondersteunen om er zo snel mogelijk weer er bovenop te komen, om daarmee ook te borgen dat de samenwerking op zowel financieel als sociaal-maatschappelijk gebied op een gedegen wijze kan worden voortgezet?