Inwoners van Enschede hebben grote zorgen over onze volkshuisvesting. Zij vragen zich af of er voor hun kinderen nog wel een toekomst ligt in onze stad, want waar is nog plek voor hen? Ook zij zien de lange wachttijden bij onze sociale huurwoningen en de grote schulden die hun kinderen aan moeten gaan voor de borg en maandelijkse huur van een kleine woning. Mensen lieten ons zien: op Funda staan de laatste dagen maar 22 woningen te koop tussen de € 150.000 en € 200.000. Twee-en-twintig!
Wat de PvdA betreft is de opdracht aan de lokale politiek kristalhelder: HOUD ENSCHEDE BETAALBAAR! Wij als gemeente zijn van het ‘goed wonen’, dat is onze plicht. En goed wonen is een zaak van leven of stress, van meedoen of thuis zitten. Van vastlopen of perspectief. Goed wonen, dat beschikbaar, betaalbaar en passend is bij onze stad.
En zo lang er in Enschede een meerderheid is die minder dan modaal verdient, die daardoor te duur scheef woont en daardoor schulden heeft, zal de PvdA keihard knokken om de stad betaalbaar te houden.
Sommige partijen spreken over doorstroom en een ‘evenwichtiger verdeling dan nu’. Maar tegen hen wil ik zeggen: Onze stad is wie ze is en wij houden van haar. Onze stad verander je niet door duurdere woningen te bouwen en anderen klem te zetten, daarmee vergroot je het verschil alleen nog maar meer. Je verandert de stad door juist meer mensen betaalbaar te laten wonen en door hen te verlossen van woon- en geldstress.
Volgens de PvdA is het tijd voor een fundamenteel andere visie op wonen, die het recht op huisvesting centraal stelt. Waarbij Enschede zelf actief werkt aan beschikbare, betaalbare en kwalitatief goede woningen, voor de inwoners die ze al heeft en hun inkomen en de groei die ze ambieert. Daarom hebben we verbetervoorstellen ingediend, die raadsbreed zijn aangenomen.
Wij voegen 3 beleidsuitspraken toe aan de Woonvisie:
1. Wonen is een mensenrecht en een eerste levensbehoefte, daarom stelt Enschede in haar woonvisie het recht op huisvesting centraal.
2. Enschede gaat de stad betaalbaar houden, voor alle inkomens, zowel huur als koop, en komt met een aanvalsplan ‘betaalbare stad’ dat onderdeel uitmaakt van de woonvisie en van de planvorming voor de toekomst
3. De prestatieafspraken van 2022 zijn concreet geformuleerd, met cijfers en meetbare afspraken, zoals gesteld in het rekenkamer rapport.