Woonvisie of woonwerkelijkheid.

Door André Boersma op 21 juni 2019

De nieuwe gemeentelijke Woonvisie geeft de richting aan voor de ontwikkeling van wonen in Enschede in de komende jaren. Het doel is om adequaat  in te spelen op de woonbehoeftes en te zorgen voor een kwalitatief en kwantitatief goed aanbod voor zo veel mogelijk mensen. Het gaat daarbij om alle vormen en sectoren van wonen: koop, huur, wonen voor doelgroepen als senioren, studenten en specifieke groepen en de samenhang tussen wonen en woonomgeving. Kortom, een belangrijk stuk voor de toekomst van de stad en de mensen die er wonen.

In de nieuwe Woonvisie is echter vooral aandacht voor mensen die (nog) niet in Enschede wonen. Daarmee doen we onze eigen inwoners tekort. Voortdurend krijgen we signalen dat er voor de Enschedeër onvoldoende geschikte en betaalbare huisvesting beschikbaar zou zijn. Van die signalen zien we niets terug in deze Woonvisie. Sterker nog: er wordt nog steeds gezegd dat er een overschot aan sociale huurwoningen is. Onbegrijpelijk. In het hele land wordt de noodklok geluid over het tekort aan sociale huurwoningen. Is Enschede de grote uitzondering?

De Woonvisie schermt op dit punt met prognoses. Maar afgezet tegen de werkelijke situatie kunnen we daar niet veel mee. Het lijkt of de echte wereld onvoldoende is meegenomen in deze Woonvisie. Welke cijfers zijn bij die prognoses gebruikt voor het aantal mensen dat uitstroomt uit de opvang, uitstroomt uit beschermd wonen, of dat de huidige woonlasten niet meer kan betalen? Volgens het NIBUD betaalt een groot deel van de Nederlanders met een minimum inkomen meer dan 50% aan woonlasten. Er zijn alternatieve beschermende woonvormen nodig. Daarover vinden we weinig concreets terug in het stuk.

Ook voor spoedzoekers staat nergens een concrete aanpak. Zelfs de alternatieve kamerverhuur, waartoe woningcorporaties zouden worden uitgenodigd, komt niet verder dan een opmerking over nog meer onderzoek. Het is geen kwestie meer van onderzoek, het is een kwestie van doen.

De PvdA wil een samenhangende aanpak om de problemen van nu op te lossen. De Woonvisie zou zich daarop moeten richten, met natuurlijk ook een visie voor de langere termijn. Alleen maar naar de langere termijn kijken en voorbij gaan aan de problemen van nu is onvoldoende. Dat lijkt een vlucht vooruit.

De PvdA heeft een motie ingediend met als doel snel handen en voeten te geven aan kamergewijze verhuur door woningcorporaties in Enschede. Een tweede motie, samen met Burgerbelangen Enschede, richt zich op mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen wonen.

De Woonvisie is dus nog lang niet af , want in gelul kun je niet wonen. Daarom hebben we de wethouder gevraagd om de visie jaarlijks te actualiseren. Ook hebben we gevraagd een extra sociale paragraaf toe te voegen. Die zou in moeten gaan op zaken als spoedzoekers, jeugdige woonruimtezoekers, camping bewoning, tekort aan  bouwlocaties, woonlasten, prestatie afspraken,  invoering urgentieverklaring en aanpak van slecht verhuurderschap/kamergewijze verhuur. De wethouder heeft aangeven hiermee aan de slag te gaan.

 

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma