Wonen en samenleven

Door André Boersma op 31 maart 2019

Tijdens de open-podiumbijeenkomst zijn omwonenden van het Hatteler park, bewoners van woonzorgcentrum De Hatteler en jongeren van Alifa met elkaar in gesprek gegaan. Het doel van het open podium was om mensen samen te laten nadenken over het onderwerp tolerantie en overlast in het stadsdeel ’t Zwering. Via dit soort bijeenkomsten kan de gemeenteraad inzichten opdoen over lokale problemen en mogelijke oplossingen.

Eén van de uitkomsten van de bijeenkomst was dat veel ouderen overlast ondervinden van jongeren, vooral rondom Hatteler’s Plaza. Veel jongeren zijn zich niet bewust van de invloed die zij hebben op de wijk. De aanwezige jongeren hebben aangegeven in het vervolg meer rekening met omwonenden te willen houden.

Een andere uitkomst was dat de wijk blijkt te kampen met probleemjongeren die zich inlaten met drugsgebruik en het dealen van verboden middelen. Dit probleem kon niet verder in kaart gebracht worden tijdens de bijeenkomst omdat deze groep jongeren niet aanwezig was.

Het was voor omwonenden onbekend dat het woonzorgcentrum De Hatteler opengesteld is. Belangstellenden die graag met de bewoners willen mee-eten of een kopje koffie willen drinken zijn welkom.

Tijdens de bijeenkomst gaven de aanwezige ouderen commentaar over de inrichting van de openbare ruimte in de wijk. In het kader van de veiligheid zien ze graag meer verlichting langs de fietspaden en meer toezicht aan de voorzijde van De Hatteler. Het plaatsen van bankjes in het Hatteler park is als zeer positief ervaren.

Het grootste kritiekpunt vanuit de wijk betrof de beschikbaarheid van openbaar vervoer. Voorheen konden ouderen gebruik maken van twee buslijnen (lijnen 4 en 5), maar door bezuinigingen is er nu nog maar één buslijn beschikbaar. De bussen op de route rijden een grote ronde, waardoor ouderen vaak eerst een bus naar het centrum moeten nemen, voordat ze kunnen overstappen op een bus terug naar huis. Deze oplossing is ontoereikend voor ouderen die slecht ter been zijn en krap bij kas zitten. De aanwezigen hebben gesproken over het gebruik van de Regiotaxi als oplossing, maar uit het oogpunt van zelfstandigheid is er meer vraag naar een betere openbaar vervoersvoorziening. De gemeente gaat nu in overleg met lokale vervoerders om de vervoersvoorziening beter in te richten voor de bewoners. Het is op het moment onduidelijk of de uitfasering van de twee buslijnen in de wijk teruggedraaid kan worden.

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma