Wie had dit kunnen bedenken.
Dat een virus ons dagelijkse leven zo op zijn kop zou zetten.
Inmiddels een paar weken later hebben we allemaal ervaren wat het voor nu betekent. Echter geen idee hoe lang het gaat duren.
Voor mij, zoals voor velen, vooral vanuit huis werken. Naast het reguliere bellen en mailen heb ik noodgedwongen een praktische snelcursus gehad in zaken als Skype, Zoom, Teams, Jitsi meet en wat al niet meer.
Een economische recessie wordt voorspeld. Tal van maatregelen zijn er door het rijk afgekondigd. Ook in Enschede hebben we een heel pakket aan maatregelen afgekondigd. Allemaal nodig om de pijn een beetje te verzachten.
Als wethouder o.a. verantwoordelijk voor werk en inkomen, armoede, schulden, sociale werkvoorziening en Stadsbank maak ik mij dagelijks vooral druk om de enorme sociale effecten zoveel als mogelijk te dempen.
Een kleine impressie wat er maatschappelijk gebeurt:
-Het aantal aanvangen voor bijstand per week is verdubbeld.
-Het aantal aanvragen WW was in de eerste weken vier keer zo hoog als regulier en inmiddels nog steeds twee keer.
-Het aantal ZZP’ers dat een beroep doet op de TOZO regeling is, in Enschede, inmiddels bijna 2800. Waarvan een klein 600 zelfs in acute broodnood. (Enschede heeft 8900 geregistreerde ZZP’ers)
-Het aantal aanvragen voor de NOW (voormalige werktijdverkorting) weten we nog niet het zullen er velen zijn. Hierbij blijven de medewerkers gelukkig in dienst.
-Een aantal bedrijven vraagt geen NOW aan omdat ze het hiermee niet gaan redden. Ze gaan stevig reorganiseren met ontslagen tot gevolg.
-De meeste flexwerkers en uitzendkrachten komen op straat te staan. Voor hen die geen gebruik kunnen maken van welk regeling dan ook is dit nog dramatischer.
-De locatie van de SW hebben we moeten sluiten vanwege de kwetsbaarheid van de mensen. De gedetacheerde mensen blijven aan het werk waar dit verantwoord is.
-Inmiddels is duidelijk dat alle maatregelen een ongeveer 24% van alle banen in meer of mindere mate treft. In Enschede praten we dan over 22.000 banen.
U zult begrijpen dat we alle zeilen bij hebben moeten zetten om alles goed en snel geregeld te krijgen. Mooi is te zien hoe flexibel en adequaat de ambtelijke organisatie inspringt op dat wat nodig is. De waarde van een goede overheid laat zich maar weer eens duidelijk zien.
Voor de kwetsbare groep flexwerkers heb ik mij de afgelopen weken, in mooie samenwerking met veel collega wethouders en ons tweede kamer lid Gijs van Dijk, druk gemaakt en stevig gelobbyd voor een regeling voor deze groep. Het voorstel dat Gijs hiervoor heeft ingediend samen met een aantal andere partijen is inmiddels aangenomen.
Op het moment dat ik dit schrijf zit ik met smart te wachten op de regeling. Zodat we snel iets kunnen betekenen voor bijvoorbeeld het gezin waarvan de ene partner nog wel werkt en 1500 euro verdient en de andere partner het flex inkomen van 600 euro verloren is. Ze kunnen nu nergens aankloppen.
Ik zie ook hele mooie dingen gebeuren. Hoe mensen meer naar elkaar omkijken en iets voor elkaar betekenen.
De voedselbank Enschede-Haaksbergen draait gelukkig nog steeds door dankzij alle vrijwilligers. 500 Enschedese gezinnen zijn hier wekelijks van afhankelijk. Wat op zich al zeer schrijnend is. Maar wat ben ik trots op ze! Dat ze onvermoeid doorgaan, met inachtneming van de nodige maatregelen, voor deze groep Enschedese inwoners die het zo nodig hebben.
Deze crisis laat de mooie maar ook zeker de lelijke kanten van onze samenleving zien. Mooi hoe mensen meer naar elkaar omkijken en er allerlei initiatieven ontstaan om te helpen. Lelijk de doorgeslagen flexibilisering van werk, de marktwerking in de zorg, etc
Beide goed om over na te denken voor na Corona. Wat moeten we vooral zien te behouden en waar is het tijd voor verandering!
Er is nog zoveel mee te vertellen.
Voor nu laat ik het er maar even bij.
Blijf naar elkaar omkijken, wees voorzichtig en blijf gezond!
Alle goeds, Arjan Kampman