29 december 2017

Onvoldoende steun voor breder onderzoek naar rechtmatigheid

Het onlangs gepubliceerde rekenkameronderzoek naar de bevoorschotting in de bijstand was helder: hoe Enschede de wet uitvoerde, deugde niet. De gemeente moet standaard iedereen een voorschot geven bij aanvraag, maar in de praktijk gebeurde dat alleen als er om gevraagd werd. Dat mag dus niet. Gelukkig is de situatie snel aangepast.

Herhaling voorkomen

Het is niet de eerste keer dat de gemeente met de uitvoering volgens de wet in de fout gaat. En dat is een groot probleem: inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid handelt naar de regels die ze zelf opstelt. Je moet je niet elke keer zorgen hoeven maken of je wel datgene krijgt waar je recht op hebt. Een gemeente moet je blind kunnen vertrouwen.

In het raadsdebat over de bevoorschotting hebben we een motie ingediend om te kijken of het probleem zich nog vaker voordoet. Het is goed helderheid te krijgen of de gemeente zich op andere terreinen wel netjes aan de wet houdt. Tenslotte vragen we dat van inwoners ook. Om onbegrijpelijke reden kreeg die motie niet voldoende steun. En dat is een gemiste kans: het was de uitgelezen mogelijkheid om te laten zien dat we in Enschede toch onze zaakjes zo goed mogelijk voor elkaar willen hebben.

Waar ben je naar op zoek?