Vragen over Wsw en baankansen in Enschede

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 14 september 2018

De fractie heeft vragen aan het college gesteld naar aanleiding van het artikel ‘Invoeren participatiewet en afsluiten sociale werkvoorziening heeft baankansen Wsw-doelgroep verminderd’, afkomstig van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In het artikel is oa te lezen dat het streven van het kabinet om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen, onder meer door invoering van de Participatiewet niet is gerealiseerd voor de doelgroep-Wsw. Daarbij gaat het om mensen met arbeidsbeperkingen die voorheen onder aangepaste omstandigheden zouden werken in de sociale werkvoorziening, maar die nu vallen onder de Participatiewet. Door de invoering van de Participatiewet en daarmee samenhangend de afsluiting van de sociale werkvoorziening daalde de kans op duurzaam werk voor deze groep met een arbeidsbeperking en steeg de uitkeringsafhankelijkheid van degenen die een baan vonden.

Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van een wet die er juist voor zou moeten zorgen dat zoveel mogelijk mensen een baan vinden in het reguliere werk. Daarom willen wij graag van het college weten of in de gemeente Enschede de uitkeringsafhankelijkheid van de Wsw-doelgroep is gestegen. Daarnaast willen we weten of de baankans is gestegen in de afgelopen jaren. Omdat er in Enschede nog wel een sociale werkvoorziening (DCW) is, zijn we ook benieuwd of de kans op duurzaam werk, in tegenstelling tot andere steden, juist wel is gestegen.

Met de Participatiewet is er één regeling gekomen voor mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt. De verwachting was dat dit voor werkgevers overzichtelijker zou zijn en het makkelijker zou maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Is deze verwachting juist gebleken? Zijn er meer mensen in dienst genomen? Én, heeft de gemeente Enschede met haar voorbeeldfunctie ook meer mensen aangenomen? Allemaal vragen waar wij het antwoord graag op willen hebben van de wethouder.

Voor nu wachten we de antwoorden af en u hoort van ons!

De link naar het artikel:

https://www.scp.nl/Nieuws/Invoeren_Participatiewet_en_afsluiten_sociale_werkvoorziening_heeft_baankansen_Wsw_doelgroep_verminderd

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra

Waar ben je naar op zoek?